Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Twarogiem podbić świat

11 lipca 2003

Polska to światowa potęga w produkcji twarogu. Dlatego powinniśmy hołubić twaróg, jak Włosi pizzę, Niemcy – piwo, a Rosjanie – kwas chlebowy.

Zachód Europy nie zna twarogu. Poza Polską twaróg znany jest tylko w Czechach, Słowacji, Białorusi Rosji i na Ukrainie. A ten specjał, jak dowodzi praktyka, smakuje wszystkim: czy położony wprost na chlebie – ze szczypiorkiem, miodem lub marmoladą, czy przetworzony na serniki, pierogi oraz dodany do innych potraw.
 
Dobry dla wszystkich
Na dodatek twaróg może jeść każdy: zdrowy czy chory, bo zawiera czyste, łatwo przyswajalne białko o najwyższych wartościach odżywczych – chwali go prof. Aleksander Surażyński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, przewodniczący Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej, twórca serków sourage, grani i śmietany szefa kuchni.
 
Zdaniem prof. Surażyńskiego twaróg jest najbardziej polskim wyrobem, a przez to, że w Polsce, a szczególnie na Warmii i Mazurach wytwarza się go najwięcej na świecie, powinien stać się naszym światowym wyróżnikiem, tak jaki wyróżnikiem Włochów jest pizza, Niemców – piwo, Szkotów – whisky, a Rosjan – kwas chlebowy.
 
Polska jest jednym z największych światowych producentów serów, ale konkurencja wśród serów twardych jest olbrzymia. Za to wśród twarogów – prawie żadna.
 
Biały biznes
Twaróg to nasza szansa na zawojowanie świata. Powinniśmy ją w naszym regionie wykorzystać, bo żaden inny w Polsce nie ma tak dogodnych warunków do produkcji twarogów, jak Warmia i Mazury – uważa profesor Surażyński.
 
Mamy wiele łąk i pastwisk, mamy dobrze rozwiniętą hodowlę bydła mlecznego. W Olsztynie działa firma Obram – najlepszy w Europie producent linii technologicznych do produkcji twarogów, mamy uniwersytet z jednym z najlepszych w Polsce wydziałów nauki o żywności, którego pracownicy są autorami technologii większości nowych produktów mlecznych w Polsce. Przy tym wydziale działa Centrum Doskonałości Mleczarstwa czyli placówka naukowo-badawcza wyspecjalizowana w produktach mlecznych. Wreszcie tu mieści się Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej, której centrala znajduje się w Brukseli. Także wynegocjowana z Unią przez Polskę kwota, 8,5 mln litrów rocznie, daje nam możliwość rozszerzenia produkcji i zalania świata naszym białym skarbem.
 
Sami wytwarzamy i zjadamy
W naszym regionie mamy co najmniej 10 liczących się mleczarni, z których każda wytwarza twaróg. W kraju jest ich kilkaset. Niestety, sami wytwarzamy i sami zjadamy nasz polski twaróg. Tak dalej nie może być. Musimy go reklamować, bo na międzynarodowym konkursie serów w Dreźnie był tylko jeden polski wytwórca, a na największych na świecie targach żywności w Berlinie nie było ani jednej mleczarni z Warmii i Mazur. Musimy pokazać światu, że mamy coś dobrego. Nie musimy wymyślać żadnej nowej specjalności. Już ją mamy – uważa profesor. Aleksander Surażyński jest zdania, że zanim zaczniemy się nim chwalić, powinniśmy jako kraj postarać się o ochronę twarogu, żeby nikt inny poza Polską nie mógł w przyszłości się pod niego podszywać.
 
Górale chcą chronić oscypka i mają rację, ale oscypki to kropla w morzu. Zadbajmy najpierw o twaróg.

Kraj mlekiem płynący
W Polsce rocznie uzyskuje się 11,5 mln litrów mleka, z tego do przerobu idzie 7,5 mln l. Pod względem pozyskania mleka nasz kraj zajmuje 10 – 11 miejsce w świecie.
 
Biała potęga
W Polsce wytwarza się rocznie 275 tys. ton serów, w tym 125 tys. ton twarogów. Każdy Polak rocznie zjada statystycznie 11,3 kg sera, z tego 7,3 kg to twarogi.
 
Najwięksi zjadacze serów
Grecy - 24,5 kg rocznie na osobę
Francuzi - 24,3 kg
Islandczycy - 22,8 kg
Niemcy - 21,6 kg,
Włosi - 21,4 kg
Finowie - 17,8 kg
Szwedzi - 17,3 kg
Szwajcarzy - 17,2 kg


POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę