europejskie forum rolników 2025

Twarogiem podbić świat

11 lipca 2003

Polska to światowa potęga w produkcji twarogu. Dlatego powinniśmy hołubić twaróg, jak Włosi pizzę, Niemcy – piwo, a Rosjanie – kwas chlebowy.

Zachód Europy nie zna twarogu. Poza Polską twaróg znany jest tylko w Czechach, Słowacji, Białorusi Rosji i na Ukrainie. A ten specjał, jak dowodzi praktyka, smakuje wszystkim: czy położony wprost na chlebie – ze szczypiorkiem, miodem lub marmoladą, czy przetworzony na serniki, pierogi oraz dodany do innych potraw.
 
Dobry dla wszystkich
Na dodatek twaróg może jeść każdy: zdrowy czy chory, bo zawiera czyste, łatwo przyswajalne białko o najwyższych wartościach odżywczych – chwali go prof. Aleksander Surażyński z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, przewodniczący Polskiego Komitetu Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej, twórca serków sourage, grani i śmietany szefa kuchni.
 
Zdaniem prof. Surażyńskiego twaróg jest najbardziej polskim wyrobem, a przez to, że w Polsce, a szczególnie na Warmii i Mazurach wytwarza się go najwięcej na świecie, powinien stać się naszym światowym wyróżnikiem, tak jaki wyróżnikiem Włochów jest pizza, Niemców – piwo, Szkotów – whisky, a Rosjan – kwas chlebowy.
 
Polska jest jednym z największych światowych producentów serów, ale konkurencja wśród serów twardych jest olbrzymia. Za to wśród twarogów – prawie żadna.
 
Biały biznes
Twaróg to nasza szansa na zawojowanie świata. Powinniśmy ją w naszym regionie wykorzystać, bo żaden inny w Polsce nie ma tak dogodnych warunków do produkcji twarogów, jak Warmia i Mazury – uważa profesor Surażyński.
 
Mamy wiele łąk i pastwisk, mamy dobrze rozwiniętą hodowlę bydła mlecznego. W Olsztynie działa firma Obram – najlepszy w Europie producent linii technologicznych do produkcji twarogów, mamy uniwersytet z jednym z najlepszych w Polsce wydziałów nauki o żywności, którego pracownicy są autorami technologii większości nowych produktów mlecznych w Polsce. Przy tym wydziale działa Centrum Doskonałości Mleczarstwa czyli placówka naukowo-badawcza wyspecjalizowana w produktach mlecznych. Wreszcie tu mieści się Polski Komitet Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej, której centrala znajduje się w Brukseli. Także wynegocjowana z Unią przez Polskę kwota, 8,5 mln litrów rocznie, daje nam możliwość rozszerzenia produkcji i zalania świata naszym białym skarbem.
 
Sami wytwarzamy i zjadamy
W naszym regionie mamy co najmniej 10 liczących się mleczarni, z których każda wytwarza twaróg. W kraju jest ich kilkaset. Niestety, sami wytwarzamy i sami zjadamy nasz polski twaróg. Tak dalej nie może być. Musimy go reklamować, bo na międzynarodowym konkursie serów w Dreźnie był tylko jeden polski wytwórca, a na największych na świecie targach żywności w Berlinie nie było ani jednej mleczarni z Warmii i Mazur. Musimy pokazać światu, że mamy coś dobrego. Nie musimy wymyślać żadnej nowej specjalności. Już ją mamy – uważa profesor. Aleksander Surażyński jest zdania, że zanim zaczniemy się nim chwalić, powinniśmy jako kraj postarać się o ochronę twarogu, żeby nikt inny poza Polską nie mógł w przyszłości się pod niego podszywać.
 
Górale chcą chronić oscypka i mają rację, ale oscypki to kropla w morzu. Zadbajmy najpierw o twaróg.

Kraj mlekiem płynący
W Polsce rocznie uzyskuje się 11,5 mln litrów mleka, z tego do przerobu idzie 7,5 mln l. Pod względem pozyskania mleka nasz kraj zajmuje 10 – 11 miejsce w świecie.
 
Biała potęga
W Polsce wytwarza się rocznie 275 tys. ton serów, w tym 125 tys. ton twarogów. Każdy Polak rocznie zjada statystycznie 11,3 kg sera, z tego 7,3 kg to twarogi.
 
Najwięksi zjadacze serów
Grecy - 24,5 kg rocznie na osobę
Francuzi - 24,3 kg
Islandczycy - 22,8 kg
Niemcy - 21,6 kg,
Włosi - 21,4 kg
Finowie - 17,8 kg
Szwedzi - 17,3 kg
Szwajcarzy - 17,2 kg


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę