Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sytuacja na rynku mleka

17 stycznia 2002

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich

nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,48 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,93 1,50 1,64
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 1,53 1,69
kefir kubek PS 200 g zł /opak 0,74 0,47 0,61
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,06 0,72 0,94
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,31 0,64 1,07
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  13,38 6,20 9,86
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  9,63 8,03 8,66
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,41 1,12 1,27
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,18 1,00 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. butelka PS 1 litr zł /litr 1,35 1,23 1,29
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,86 0,90 1,17
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,96 0,93 1,54
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  9,63 5,89 7,50
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,98 10,00 12,00
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  17,15 10,60 13,88
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 11,71
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  13,00 10,48 12,04
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,04 0,86 0,93
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,25 0,70 0,95
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,35 1,00 1,17
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,24
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,68 1,00
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,23 0,93 1,02
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak 1,23 1,22 1,23
twaróg półtłusty formowany zł /kg  7,81 6,10 6,83
twaróg półtłusty klinek zł /kg 7,31 6,90 7,11
twaróg półtłusty konfekcjonowany zł /kg 7,21 6,59 6,90
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,50 5,83 7,08

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 85 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło(>10 ton)  1 048,5 22
mleko w proszku(>100 ton)  4 930,3 14
sery twarde(>50 ton)  5 496,4 17

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W stosunku do poprzedniego okresu sprawozdawczego zanotowano następujące zmiany: masło – wzrost o 28,2 ton, tj.  2,8%, mleko w proszku – spadek o 1 995,4 ton, tj. 28,8%, sery twarde – wzrost o 198,3 ton, tj. 3,7%.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 1/2002

POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę