Spółdzielnia Mleczarska Sudowia z Suwałk będzie pierwszą polską mleczarnią, która wprowadzi do sklepów mleko UHT wzbogacone wysokonasyconymi kwasami tłuszczowymi Omega 3. Dotychczas produkty z Omegą można było kupić tylko w niektórych krajach Unii Europejskiej.
Zatrudniająca 280 osób suwalska mleczarnia jest gotowa do konkurowania z zakładami unijnymi. Dzięki posiadanym certyfikatom ISO 9002 oraz systemowi bezpieczeństwa zdrowotnego HACCP jej produkty są dopuszczone do wszystkich rynków UE.
Sudowia zainwestowała około 10 mln zł w zautomatyzowanie procesów technologicznych, zakup linii do produkcji mleka i śmietanki UHT.
W 2003 r. zakład skupił ponad 50 mln l mleka od własnych dostawców i ok. 5 mln l z innych regionów. Miał ponad 60 mln zł obrotu i osiągnął zysk netto. Na promocję wydaje rocznie ponad pół miliona złotych.
- Inwestujemy w naszych dostawców, których mamy 1600, w tym pół tysiąca dużych, dostarczających 70 proc. skupowanego przez nas mleka. Kredytujemy zakup urządzeń chłodniczych i dzięki temu skupujemy ponad 90 proc. surowca w klasie ekstra - mówi prezes Bożena Dobrzyń. Spółdzielnia eksportuje 8 proc. produkcji do USA. - To opłacalna sprzedaż, ale nasza perspektywa to Unia Europejska.
Suwalska spółdzielnia, która dotychczas sama działała na rynku, prowadzi rozmowy na temat koncentracji z innymi mleczarniami.
- To proces nieunikniony. Na unijnym rynku małe mleczarnie nie mają szans na rozwój. Nie chcemy jednak sprzedać się dużym zakładom, lecz utworzyć holding z firmami podobnej wielkości. Rozmowy są zaawansowane - mówi prezes Dobrzyń.
Mleko z Omegą 3 pojawi się w polskich sklepach w czerwcu. Nie wiadomo jeszcze, jaka będzie jego cena, na pewno wyższa niż zwykłego UHT. Dostępne w Unii produkty z kwasami z rodziny Omega (m.in. margaryna, jogurty) są średnio dwukrotnie droższe od niewzbogaconych w te składniki.