Produkcja mleka wzbogaconego kwasami tłuszczowymi ruszyła wczoraj w Spółdzielni Mleczarskiej Sudowia w Suwałkach (woj. podlaskie). To pierwszy tego typu produkt w Polsce.
Dotychczas podobne mleko z dodatkiem kwasów tłuszczowych grupy omega-3 było produkowane tylko w USA, Japonii i od niedawna również w Niemczech. Kwasy omega-3 występują prawie wyłącznie w tłuszczu ryb morskich. Mleko z tym dodatkiem nie ma w ogóle smaku ani woni ryb. Kwasy te obniżają ryzyko występowania zawału serca, zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi. Obniżają także poziom złego cholesterolu, tj. LDL, a podwyższają zawartość dobrego, czyli HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Kwasy wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem siatkówki oka. Bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą też objawy depresji i zaburzeń pamięci. Patent na użycie kwasów tłuszczowych omega-3 w mleku pochodzi z 2002 roku, a jego właścicielem jest Instytut Mleczarstwa w Warszawie. Spółdzielnia Mleczarska Sudowia ma wyłączność na jego stosowanie. W Europie znane są dwa patenty, które umożliwiają dodawanie kwasów omega-3 do żywności.
Na razie głównymi odbiorcami wzbogaconego mleka będą sklepy i hurtownie ze Śląska i Suwalszczyzny. Prezes Sudowii Bożena Dobrzyń poinformowała nas, że pierwsza partia mleka trafi na rynek w końcu czerwca.