W dniu 23 sierpnia 2015 roku w Lidzbarku Warmińskim odbył się Regionalny Finał Konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla”. Finał stanowi podsumowanie całego cyklu konkursów organizowanych w ramach „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Swoje umiejętności zaprezentowali tu zarówno kucharze zawodowi, jak i amatorzy.
Laureaci konkursu „Na najlepszą potrawę regionalną”:
- w kategorii osoby fizyczne:
I miejsce – Barbara Tokarczyk z Łukty za Pączki z ziemniaków;
II miejsce – Marzena Piekarska z Rogit za Pierogi z grzybami w cieście drożdżowym z sosem chrzanowym;
III miejsce – Małgorzata Regińska-Filipczyk z Reszla za Sałatkę z makaronu konopnego z rukolą;
- w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne:
I miejsce – „Karczma nad Sandelą” z Lubawy za Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami w towarzystwie piersi z gęsi;
II miejsce – „Pałac Myślęta” z Uzdowa za Kaczkę z kopytkami i modrą kapustą;
III miejsce – Gościniec „Ryński Młyn” z Rynu za Pstrąga w szczawiu z racuchami ziemniaczanymi i żurawiną.
Ponadto do rywalizacji stanęli też warmińsko-mazurscy przedsiębiorcy, rzemieślnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich, którzy w konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” zaprezentowali swoje wyroby. Jury z udziałem Andrzeja Milkiewicza – Dyrektora OT wyłoniło laureatów w trzech różnych kategoriach:
- Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody.
I miejsce – Kiełbasa Krakowska po Warmińsku, Masarnia Warmińska Masłowski z Marcinkowa;
II miejsce – Grąd - ser dojrzewający z mleka surowego krowiego, Zajazd Tusinek z Rozóg;
III miejsce – Ser żółty dojrzewający praslicki, Gospodarstwo Rolne Elżbieta i Andrzej Symonowicz z Praslit
W tej kategorii przyznano również dwa wyróżnienia:
- Kiełbasa polska surowa wędzona z Mazur, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna;
- Polędwica szefa dojrzewająca, Zakład Masarski Zbigniew Rolka z Małdyt
- Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami.
I miejsce – Pączki „wileńskie”, „Smaki Gabi Gastronomia” Gabriela Matusiak z Dywit;
II miejsce – Chleb żytni tradycyjny, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty;
III miejsce – Rydze marynowane, Janina Hadała z Wargielit;
- Regionalne napoje alkoholowe.
I miejsce – Nalewka „Kaszlunia” z kwiatu dziewanny, Danuta Bondarenko z Tolkmicka;
Nagrodę specjalną Agencji Rynku Rolnego za najlepszy produkt regionalny – „Sielawę wędzoną” dla Jarosława Parola z Tradycyjnej
Wędzarni Warmińskiej z Kaborna wręczył Andrzej Milkiewicz – Dyrektor OT w Olsztynie.
Wydarzeniu towarzyszył kiermasz żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej, na którym każdy mógł nabyć produkty regionalne.
6158670
1