Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Regionalny Finał Konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” w Lidzbarku Warmińskim

26 sierpnia 2015
W dniu 23 sierpnia 2015 roku w Lidzbarku Warmińskim odbył się Regionalny Finał Konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla”. Finał stanowi podsumowanie całego cyklu konkursów organizowanych w ramach „Kalendarza imprez promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną Województwa Warmińsko-Mazurskiego”. Swoje umiejętności zaprezentowali tu zarówno kucharze zawodowi, jak i amatorzy.

Laureaci konkursu „Na najlepszą potrawę regionalną”:                                                                            

  •     w kategorii osoby fizyczne:

I miejsce – Barbara Tokarczyk z Łukty za Pączki z ziemniaków;

II miejsce – Marzena Piekarska z Rogit za Pierogi z grzybami w cieście drożdżowym z sosem chrzanowym;

III miejsce – Małgorzata Regińska-Filipczyk z Reszla za Sałatkę z makaronu konopnego z rukolą;

  •     w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne:

I miejsce – „Karczma nad Sandelą” z Lubawy za Kluski ziemniaczane z twarogiem i skwarkami w towarzystwie piersi z gęsi;

II miejsce – „Pałac Myślęta” z Uzdowa za Kaczkę z kopytkami i modrą kapustą;

III miejsce – Gościniec „Ryński Młyn” z Rynu za Pstrąga w szczawiu z racuchami ziemniaczanymi i żurawiną.

Ponadto do rywalizacji stanęli też warmińsko-mazurscy przedsiębiorcy, rzemieślnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich, którzy w konkursie „Na najlepszy produkt regionalny” zaprezentowali swoje wyroby. Jury z udziałem Andrzeja Milkiewicza – Dyrektora OT wyłoniło laureatów w trzech różnych kategoriach:

  •     Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego, w tym m.in.: produkty i przetwory mięsne, produkty i przetwory z ryb, produkty i przetwory mleczarskie oraz miody.

I miejsce – Kiełbasa Krakowska po Warmińsku, Masarnia Warmińska Masłowski z Marcinkowa;

II miejsce – Grąd - ser dojrzewający z mleka surowego krowiego, Zajazd Tusinek z Rozóg;

III miejsce – Ser żółty dojrzewający praslicki, Gospodarstwo Rolne Elżbieta i Andrzej Symonowicz z Praslit

W tej kategorii przyznano również dwa wyróżnienia:

  1. Kiełbasa polska surowa wędzona z Mazur, Zakład Wędliniarski Flis-Pol z Miłomłyna;
  2. Polędwica szefa dojrzewająca, Zakład Masarski Zbigniew Rolka z Małdyt

  •     Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami, w tym: przetwory owocowe i warzywne (także napoje bezalkoholowe), produkty zbożowe i cukiernicze oraz z grzybami.

I miejsce – Pączki „wileńskie”, „Smaki Gabi Gastronomia” Gabriela Matusiak z Dywit;

II miejsce – Chleb żytni tradycyjny, Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, Piekarnia Dźwierzuty;

III miejsce – Rydze marynowane, Janina Hadała z Wargielit;

  •     Regionalne napoje alkoholowe.

I miejsce – Nalewka „Kaszlunia” z kwiatu dziewanny, Danuta Bondarenko z Tolkmicka;

 

Nagrodę specjalną Agencji Rynku Rolnego za najlepszy produkt regionalny – „Sielawę wędzoną” dla Jarosława Parola z Tradycyjnej
Wędzarni Warmińskiej z Kaborna wręczył Andrzej Milkiewicz – Dyrektor OT w Olsztynie.



Wydarzeniu towarzyszył kiermasz żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej, na którym każdy mógł nabyć produkty regionalne.

POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę