europejskie forum rolników 2025

Przyczyny wzrostu liczby komórek somatycznych w mleku

19 czerwca 2002

Spełnienie wymogów odnośnie zawartości komórek somatycznych w mleku przysparza producentom mleka najwięcej problemów. Przyjmuje się, że mleko ze zdrowego wymienia zawiera około 100 tys./ml komórek somatycznych. Przy czym im młodsza krowa, tym mniej w mleku komórek. Zdrowa krowa w 1 laktacji nie powinna mieć więcej niż 35 tys./ml komórek, w 2 laktacji ok. 50 tys./ml, w 3 laktacji ok. 60 tys./ml, w 4 laktacji ok. 85 tys./ml. Liczba komórek somatycznych wiąże się ze stanem zdrowotnym wymienia. W przypadku wystąpienia stanu zapalnego liczba tych komórek może wynosić od kilku do kilkunastu, a nawet do kilkudziesięciu mln/ml.

Głównymi przyczynami powodującymi wzrost zawartości komórek somatycznych w mleku są :

  • brud, wilgoć i przeciągi w oborze,
  • urazy mechaniczne wymienia ( stłuczenia, uderzenia, rana na strzyku ),
  • drażnienie wymienia w wyniku niesprawnie działającej dojarki i zużytych, popękanych i chropowatych wewnątrz gum strzykowych; pustodoju, niedokładnego wydojenia krów,
  • niewygodne ( zbyt krótkie ) stanowisko w oborze,
  • wysokie temperatury,
  • złej jakości pasze lub gwałtowne przejście z żywienia np. zimowego na letnie

Wzrost ilości komórek somatycznych w mleku obserwuje się również u krów :

  • krótko przed zasuszaniem (wydajność około 2 litry /dzień lub krowy dojone tylko raz dziennie),
  • po wycieleniu w czasie wytwarzania siary,
  • w czasie rui,
  • chorych na stany zapalne narządów rodnych (np. zapalenie jajników i jajowodów, ropomacicze, ronienia itp.),
  • cierpiących na schorzenia kończyn (zanokcica, wrzody, ropnie - zwłaszcza na kończynach tylnych),
  • zarobaczonych,
  • żywionych złej jakości paszami (zgniłe, zapleśniałe, przemarznięte),
  • przy braku dostatecznej ilości wody,
  • przy braku mikroelementów w dawce pokarmowej,
  • w czasie upałów w miesiącach letnich - wpływ na to ma stres spowodowany wysoką temperaturą, a także mechaniczne drażnienie wymion przy wychodzeniu krów na pastwisko,
  • przy wszelkich bodźcach wywołujących stres i niepokój zwierząt.

W związku z tym, niewielką ilość komórek somatycznych w mleku można osiągnąć tylko wtedy, gdy doimy zdrowe krowy i stworzymy im poprawne warunki bytowania.

 

Źródło : Artykuł Romualdy Danków pt. "Możliwości i sposoby ograniczania komórek somatycznych w mleku" opublikowany w nr 2/2000 "Przeglądu Mleczarskiego"

POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę