Rada Ministrów na posiedzeniu 20 maja br. podjęła uchwałę w sprawie zatwierdzenia Programu przechowywania przetworów mlecznych na 2003 rok.
Zgodnie z ustawą z 6 września 2001 roku o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych, dopłaty do przechowywania przetworów mlecznych stosuje się na podstawie programu ich przechowywania, zatwierdzonego przez Radę Ministrów.
W przypadku wystąpienia poważnych zakłóceń w równowadze rynkowej, Agencja Rynku Rolnego może stosować dopłaty do przechowywania m.in.:
masła niesolonego o minimalnej zawartości tłuszczu 82 proc. i maksymalnej zawartości wody nieprzekraczającej 16 proc.;
odtłuszczonego mleka w proszku;
serów o co najmniej trzymiesięcznym okresie dojrzewania.
Z analizy obecnej sytuacji na rynku mleka i jego przetworów wynika, że w 2003 roku mogą wystąpić zakłócenia równowagi rynkowej, zwłaszcza w okresie letnim. W związku z tym, proponuje się wprowadzenie dopłat do przechowywanego masła, odtłuszczonego mleka w proszku oraz serów dojrzewających.
Jeśli chodzi o masło, systemem dopłat wynoszących około 4,41 mln zł, należałoby objąć do 7 tys. ton przechowywanego masła ekstra, niesolonego, odpowiadającego określonym normom, w blokach 25 kg, wyprodukowanego z surowca krajowego. Stawka dopłat za przechowywanie w ciągu doby tony masła nie może być wyższa niż 3 zł. Masło może być przechowywane od 15 maja do 30 listopada 2003 roku, nie krócej niż 90 dni i nie dłużej niż 210 dni.
Proponuje się też system dopłat na kwotę 1,62 mln zł, do przechowywania do 5 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, o określonych normach, w workach 25 kg, wyprodukowanego z surowca krajowego. Maksymalna stawka za przechowywanie przez dobę nie może przekroczyć 1,80 zł za tonę. Mleko to może być przechowywane od 15 maja do 31 października 2003 roku, nie krócej niż 90 dni i nie dłużej niż 180 dni.
Proponuje się również kontynuować rozpoczęty w 2001 roku system dopłat do przechowywania serów o co najmniej trzymiesięcznym okresie dojrzewania, wyprodukowanego także z surowca krajowego. Dopłatami zostanie objętych do 13 tys. ton na kwotę 5,85 mln zł. Maksymalna stawka za przechowywanie przez dobę tony serów nie przekroczy 3 zł. Mogą być one przechowywane od 15 maja do 31 października 2003 roku, nie krócej niż 90 dni i nie dłużej niż 150 dni.
Dopłaty do przechowywania przetworów mlecznych wyniosą około 11,88 mln zł.
Realizacja Programu przechowywania przetworów mlecznych wpłynie na stabilizację cen w sektorze mleczarskim i stanowić będzie uzupełnienie innych działań interwencyjnych na rynku mleka.