Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Program przechowywania produktów mlecznych w 2002 r.

15 maja 2002

Zgodnie z ustawą z 6 września 2001 r. o regulacji rynku mleka i przetworów mlecznych dopłaty do przechowywania przetworów mlecznych stosuje się na podstawie programu ich przechowywania Program przechowywania przetworów mlecznych zawiera w szczególności: .

  • rodzaje przetworów mlecznych objętych dopłatami do przechowywania z podaniem ich ilości i jakości;
  • maksymalny okres przechowywania przetworów mlecznych;
  • maksymalną jednostkową wysokość dopłat do przechowywania 1 tony przetworów mlecznych;
  • wielkość środków finansowych przeznaczonych na dopłaty do przechowywania przetworów mlecznych.

Program przechowywania przetworów mlecznych uwzględnia przewidywaną sytuację podażowo-popytową na rynku mleka i przetworów mlecznych, realizację zadań ustawowych Agencji Rynku Rolnego oraz możliwości prawno-organizacyjne wprowadzenia zadań.

W przypadku zaistnienia na rynku mleka i przetworów mlecznych zakłóceń Agencja Rynku Rolnego może stosować dopłaty do przechowywania następujących przetworów mlecznych: 

  • masła niesolonego o minimalnej zawartości tłuszczu 82 proc. i maksymalnej zawartości wody nieprzekraczającej 16 proc.,
  • masła solonego o minimalnej zawartości tłuszczu 80 proc. i maksymalnej zawartości wody nieprzekraczającej 16 proc.,
  • odtłuszczonego mleka w proszku,
  • śmietanki o zawartości tłuszczu od 35 do 85 proc.,
  • serów o co najmniej trzymiesięcznym okresie dojrzewania.

Z prognoz wynika, że w 2002 r. mogą wystąpić zakłócenia równowagi rynkowej na rynku mleka i przetworów mlecznych. W związku z tym Agencja Rynku Rolnego będzie stosowała dopłaty do przechowywania masła, odtłuszczonego mleka w proszku oraz serów o co najmniej trzymiesięcznym okresie dojrzewania.

Rynek masła

W 2002 r. będzie kontynuowany system dopłat do przechowywania masła. Programem zostanie objęte około 3 ton masła. Na podstawie danych wieloletnich wskaźnik sezonowości produkcji (w stosunku do przeciętnej miesięcznej w roku) wynosi: w maju 106 proc., w czerwcu 115 proc., w lipcu 129 proc., w sierpniu 124 proc., we wrześniu 122 proc., i w październiku 117 proc. Masło będzie przechowywane w blokach o wadze 25 kg niesolone, wyprodukowane z krajowego surowca, odpowiadające wymaganiom normy PN-A-86155:1995 Mleko i przetwory mleczne - Masło, o minimalnej zawartości tłuszczu 82 proc. i maksymalnej zawartości wody 16 proc. Masło powinno być przechowywane w chłodniach w temperaturze od -22,1 do 30,0 C. Zakłady przetwórcze, realizujące program przechowywania masła z dopłatą Agencji Rynku Rolnego, będą wybierane w drodze przetargów. Stawka za przechowywanie nie może być wyższa niż 3 zł/tonę za dobę. Masło może być przechowywane od 1 maja do 30 listopada 2002 r. przez okres krótszy niż 90 dni i nie dłuższy niż 210 dni.

Rynek odtłuszczonego mleka w proszku

W 2002 r. wprowadza się dopłaty do przechowywania odtłuszczonego mleka w proszku, zgodnie z wymogami stosowanymi w Unii Europejskiej. Zakłada się objęcie systemem dopłat do przechowywania 40 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku. Przedmiotem przechowywania będzie wymienione wyżej mleko w workach o wadze 25 kg., wyprodukowane z surowca krajowego odpowiadające normie PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie. Odtłuszczone mleko powinno być przechowywane w magazynach o temperaturze nie przekraczającej 20 C, przy wilgotności nie przekraczającej 75 proc. Zakłady przetwórcze, które będą przechowywać mleko zostaną wybrane drogą przetargu. Maksymalna stawka za przechowywanie nie może przekroczyć 1,72 zł/t za dobę. Mleko takie będzie przechowywane od 1 maja do 31 października 2002 r.

Wskaźniki sezonowości produkcji mleka w proszku dla tego okresu wynoszą: maj 117 proc., czerwiec 160 proc., lipiec 175 proc., sierpień 156 proc. wrzesień 138 proc., październik 114 proc. Mleko to będzie przechowywane w okresie nie krótszym niż 90 dni i nie dłuższym niż 180 dni.

Rynek serów

Przewiduje się objęcie systemem dopłat do przechowywania serów o co najmniej trzymiesięcznym okresie dojrzewania typu: ementalskiego, grojer, edamskiego i gouda wyprodukowanych z krajowego surowca. Programem dopłat do przechowywania zostanie objęte do 4,5 tys. ton serów. Zakłady przetwórcze objęte systemem dopłat zostaną wybrane w drodze przetargów, których przedmiotem będzie stawka dopłat za przechowywanie serów określona w zł/tonę za dobę. Maksymalna stawka nie powinna przekroczyć 3 zł /t za dobę. Sery objęte systemem dopłat za przechowywanie będą objęte od 1 czerwca do 31 października 2002 na okres nie krótszy niż 90 dni i nie dłuższy niż 150 dni. W tych miesiącach produkcja serów jest od 5 proc do 10 proc wyższa niż przeciętnie.


POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę