Prognozy co do skupu mleka niestety nie są już tak optymistyczne jak po I kwartale br. Wtedy odnotowano dynamikę wzrostu skupu surowca na poziomie 7% w stosunku do okresu sprzed roku, dlatego eksperci spodziewali się za 2003 rok nawet 7,5 mld litrów skupionego mleka. To byłoby o 300 milionów litrów więcej niż rok wcześniej.
Ponieważ dynamika skupu spadła do 1%, musiano dokonać korekty tych prognoz i
teraz ocenia się, że skup będzie większy najwyżej o 100 mln
litrów.
Ogólnie jednak sytuacja w mleczarstwie nie jest zła; ceny mleka
w skupie rosną, drożeje też masło, ser twarogowy i sery twarde. Kilogram masła
latem kosztował 7-8 zł, teraz trzeba zapłacić nawet o 3 zł
więcej.
Zdaniem Waldemara Brosia z Krajowego Związku Spółdzielni
Mleczarskich taka tendencja powinna się utrzymać i możemy się spodziewać
dalszych podwyżek cen tych towarów. Nieznacznie staniały jedynie śmietana, kefir
i jogurt.
Ceny zbytu mleka w proszku w 2003 r. ($/t):
- na początku roku - 1400;
- od maja do
września - ok. 1800;
- teraz - 1600 -1700.
Na początku
tego roku mleko w proszku było tanie, dopiero późną wiosną, kiedy były dopłaty
rzędu 180 dolarów za tonę do partii 34 tys. ton wysyłanego surowca - ceny
znacznie wzrosły. Teraz ponownie widoczny jest spadek.
Ceny
masła na eksport
($/kg):
- w 2002 r. - 1,30;
- w
2003 r. - 2,10.
W ubiegłym roku większość masła ekstra w blokach na
eksport pochodziła z zapasów Agencji Rynku Rolnego, cena była bardzo niska.
Teraz masło wysyłamy w 97% do krajów Unii Europejskiej i to po znacznie wyższej
cenie. Towar pochodzi już z bieżącej produkcji.