"Po wielu latach wysiłku nasze produkty mleczarskie są wizytówką Polski na unijnych stołach" - powiedział Andrzej Kowalski podsekretarz stanu w MRiRW otwierając, zorganizowaną przez Związek Prywatnych Przetwórców Mleka.
"Gdybym kilka lat temu powiedział, że polskie jogurty, sery twarde czy twarogi będą chętnie kupowane przez konsumentów w Niemczech i we Francji zostałbym nazwany niepoprawnym optymistą" – dodał minister.
Dziś Polska produkuje ponad 500 tysięcy ton serów rocznie i znajduje się na piątym miejscu wśród unijnych producentów serów, po takich potentatach, jak Niemcy, Francuzi, Włosi i Holendrzy. "W polskim mleczarstwie zakończył się pewien etap restrukturyzacji. Teraz musimy być konkurencyjni, dbać o jakość, wzbogacać ofertę i utrwalać swoją pozycję na europejskich i światowych rynkach" – podkreślił minister.