Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, dobra sytuacja na światowym rynku mleka, przejawiająca się wysokimi cenami tzw. commodities (mleko w proszku, masło) przełożyła się na zmianę struktury produkcji w kraju. W przeciągu pierwszych czterech miesięcy br. przedsiębiorstwa zatrudniające 50 osób i więcej zwiększyły przede wszystkim produkcję przetworów stałych.
Jak podaje Bank BGŻ, w okresie tym wytworzono o ponad 22 proc. więcej niż w analogicznym czasie 2010 r. mleka i śmietany w postaci stałej - produkcja osiągnęła poziom 40,6 tys. t - oraz o prawie 2 proc. więcej masła (58 tys. t).
Podobnie jak w ubiegłym roku dynamicznie rozwijała się produkcja serów świeżych i twarogów - w styczniu-kwietniu br. zwiększyła się o ponad 8 proc., do 128 tys. t, wyhamowało natomiast obserwowane od wejścia Polski do UE tempo wzrostu produkcji jogurtów - do niespełna 1 proc. w skali rocznej. Ponadto, o prawie 10 proc. zmniejszono przetwórstwo mleka na śmietanę, a o ponad 3 proc. na sery dojrzewające.
Zwiększone w stosunku do 2010 r. ilości mleka w proszku kierowane były w głównej mierze na rynki zagraniczne. W I kwartale br. eksport mleka i śmietany zagęszczonych zwiększył się o prawie 30 proc. w relacji rocznej do 25,6 tys. ton. Zawdzięczamy to przede wszystkim zwiększonym zakupom ze strony Algierii, gdzie sprzedaliśmy 8,7 tys. t produktu wobec zaledwie 0,5 tys. t w ubiegłym roku. Dzięki wzrostom cen zarówno OMP jak i PMP na rynkach światowych, wartość ich wywozu w badanym okresie zwiększyła się o 67 proc. do 60,5 mln EUR.
Biorąc pod uwagę wolumen, w I kwartale br. przedsiębiorstwa zwiększyły także eksport masła - o około 62 proc. do 10,2 tys. ton. Podstawowym rynkiem zbytu w tym roku stały się Niemcy z około 21 proc. udziałem oraz Uzbekistan (15 proc.) i Niderlandy (12 proc.).
W przypadku pozostałych przetworów mleczarskich odnotowano spadek ilości wywozu. Sprzedaż zagraniczna serów i twarogów obniżyła się o około 13 proc. w relacji rocznej do 29,0 tys. t, jogurtów, maślanki o 6 proc. do 31,5 tys. t, zaś mleka płynnego i śmietany o 68 proc. do 20,3 tys. ton.
Niemniej, wysokie ceny przetworów sprawiły, że całkowita wartość eksportu artykułów mlecznych zwiększyła się o około 14 proc. do 269,4 mln EUR, w tym mleka w proszku o 67 proc. do 60,5 mln EUR, masła o 117 proc. do 38,0 mln EUR a serwatki utrzymała się na poziomie z 2010 r., tj. 23,4 mln EUR. Spadły natomiast przychody ze sprzedaży jogurtów - o około 2 proc. do 32,1 mln EUR oraz serów - również o około 2 proc. do 90,6 mln EUR.
Po ożywieniu notowanym w ubiegłym roku, w I kwartale br. ponownie obniżyły się obroty handlowe z Rosją. Wartość eksportu przetworów mleczarskich do tego kraju zmniejszyła się o około 30 proc. do 10,4 mln EUR. Niemniej, co istotne, nadal rośnie sprzedaż w tym kierunku serów - w okresie styczeń-marzec br. o 8 proc. do 7,7 mln EUR.
6749558
1