Od wielu lat Mlekovita bierze udział w największej w kraju międzynarodowej branżowej imprezie wystawienniczej, jaką są poznańskie targi POLAGRA FOOD. Istnieją one już od 1921roku. MTP stanowią więc jedną z najdłużej działających w Europie imprez targowych poświęconych określonym dziedzinom działalności gospodarczej.
Udział w targach to jeden z elementów strategii marketingowej, służącej wspomaganiu profesjonalnego wizerunku marki Mlekovita oraz okazja do bezpośrednich spotkań z obecnymi i potencjalnymi partnerami handlowymi.
Na tegorocznych targach Mlekovita otrzymała 4 Złote Medale:
Złoty Medal MTP to nagroda, która posiada określoną renomę, którą odznacza się najlepsze wyroby, prezentowane podczas popularnych poznańskich targów spożywczych. W historii Targów Poznańskich Złoty Medal przyznawany jest od 1979 roku i cieszy się dużym uznaniem wystawców krajowych i zagranicznych. Tą zaszczytną nagrodą w bieżącym roku uhonorowano:
- MASŁO KLAROWANE
To ekskluzywny produkt, zawierający wyłącznie tłuszcz mleczny, o bursztynowej barwie, przyjemnym, lekko orzechowym aromacie oraz delikatnym smaku. Dostarcza wyjątkowego smaku i aromatu wielu potrawom. Nie pali się w wysokich temperaturach. Nie wsiąka w smażone potrawy, jak inne tłuszcze więc jest bardzo wydajny.
Stosowany do celów kulinarnych m.in:
smażenia - ryb, delikatnych mięs, skorupiaków i warzyw,
podsmażania - pierogi lub kopytka uzyskają nie tylko niezapomniany
smak ale także chrupiącą, złotą skórkę,
pieczenia - użyty jako składnik serników, ciast kruchych,
ucieranych oraz drożdżowych, sprawia że są one delikatne i
puszyste. Idealny do pieczenia pączków i chrustu.
polewania warzyw ugotowanych na parze.
- SER SOKOLE OKO
Mlekovita posiada długą, ponad 70-letnią tradycję oraz doświadczenie
w produkcji serów podpuszczkowych dojrzewających, gdzie przez dziesiątki lat zdobywano praktykę i unowocześniano linie technologiczne.
Mlekovita obserwując zmieniające się trendy żywieniowe konsumentów na rynku produktów mlecznych oraz wymagania klientów, wprowadziła do handlu ser /SOKOLE OKO./
Ser /SOKOLE OKO /jest serem naturalnie wędzonym, dojrzewającym, typu ementalskiego, pełnotłustym o zawartości tłuszczu min. 45% w suchej masie, zawartości wody max 43% oraz max 2% zawartości soli.
Charakteryzuje się apetyczną, brązową skórką i wyraźnym aromatem wędzenia. Posiada elastyczny, zwarty i jednolity miąższ w całej masie. Ser /SOKOLE OKO /ma okrągłe i owalne oczka o wielkości czereśni, mniejsze przy brzegach. Posiada smak
i zapach aromatyczny, charakterystyczny dla serów wędzonych oraz łagodny i słodkawo-orzechowy smak i zapach, charakterystyczny dla serów typu ementalskiego.
Po okresie dojrzewania ser jest przeznaczany do dystrybucji lub poddawany krojeniu
na kawałki lub plastry w wygodnym opakowaniu z funkcją umożliwiającą wielokrotne otwieranie i zamykanie, które chroni plasterki sera przed wysychaniem.
Ser /SOKOLE OKO/ plastry pakowany jest w tacki z efektowną szatą graficzną, wyróżniającą się spośród innych serów.
Ser /SOKOLE OKO/ jest doskonałym _źródłem białka, tłuszczu mlecznego oraz bogatym źródłem wapnia,_ soli mineralnych, witamin i mikroelementów. Zastosowana technologia produkcji oraz własne receptury i naturalny proces wędzenia tworzą bezkonkurencyjne, oryginalne walory smakowo-zapachowe.
- SEREK WIEJSKI POLSKI
Ziarnisty twarożek w delikatnej, pasteryzowanej śmietance, gotowy do spożycia bezpośrednio po otwarciu opakowania. Posiada uniwersalne zastosowanie -- zarówno jako samodzielna przekąska, jak i do potraw na zimno i gorąco. Ten naturalnie świeży serek można dowolnie łączyć zarówno ze słodkimi dżemami, czy marmoladą lub też podawać na słono z cebulką, rzodkiewką, innymi warzywami lub owocami.
- JOGURT POLSKI Z DODATKIEM OMEGA 3
W trosce o zdrowie konsumentów Mlekovita proponuje jogurty nowej generacji, które kompleksowo zatroszczą się o nasze zdrowie.
W ofercie posiadamy:
Jogurt pitny aloes - omega 3
Jogurt pitny żurawina - granat - omega 3
Jogurt pitny liczi - limonka - omega 3
Jogurty produkowane są z najwyższej jakości mleka, wzbogacone wyselekcjonowanymi szczepami bakterii mlekowych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym (probiotykami: LA 5, BB 12) z dodatkiem Omega 3.
Probiotyki (z greckiego "pro-bios"- dla życia) wykazują działanie prozdrowotne, wpływając korzystnie na skład i funkcje naszej jelitowej mikroflory, mogą pełnić w organizmie człowieka wiele różnorakich funkcji, między innymi: ograniczają rozwój patogenów bakteryjnych i wirusowych dzięki zdolności utrzymania kwaśnej mikroflory w jelicie oraz wpływają na lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Polepszają przemianę materii. Zapobiegają powstawaniu nowotworów. Produkują witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają na układ naczyniowo- krwionośny. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Stymulują układ odpornościowy.
Z szeregu wymienionych, cennych właściwości jakie mają pałeczki kwasu mlekowego wynikają wskazania do ich stosowania. Zalecane szczególnie po kuracji antybiotykowej.
Badania naukowe na temat udziału kwasów Omega 3 w diecie człowieka dowodzą, że przyczyniają się one do ochrony układu naczyniowo -- sercowego, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu dobrego HDL. Normalizują ciśnienie tętnicze. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i immunologicznego.
Unikalne walory zdrowotne jogurtów związane z wysoką wartością odżywczą decydują o tym, że są cennym składnikiem naszej diety. Są źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu, a także wapnia.
Warunkiem dobrych efektów żywieniowych i dietetycznych jest regularne spożywanie zalecanej dawki dziennej (jogurt o masie 400 g) dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a także dla uzyskania efektów profilaktycznych.
POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI MLEKO WYPASIONE
Co roku o tytuły Polskie Producent Żywności rywalizuje kilkadziesiąt firm z całego kraju, a w tegorocznej edycji wzięło udział 130 firm. Logo PPŻ jest swoistym atestem, gdyż tytuł otrzymują wyłącznie najlepsze produkty. W procesie nominowania najlepszych produktów oraz ich producentów aktywnie uczestniczą Urzędy Marszałkowskie, które przedstawiają Ogólnopolskiej Kapitule najlepsze produkty ze swojego terenu.
MLEKO WYPASIONE - to mleko od krów wypasanych na czystych ekologicznie terenach Podlasia, o najwyższej wartości odżywczej i biologicznej, zamknięte w nowoczesny kartonik o kwadratowej podstawie, z zakrętką -- dzięki której mleko można w wygodny sposób pić nawet bezpośrednio z kartonika.
Białka mleka zawierają wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Jest ono także dobrym źródłem biopierwiastków (cynk, magnez, potas, selen, miedź, chrom) niezbędnych do funkcjonowania mózgu, obwodowego układu nerwowego oraz całego metabolizmu w organizmie człowieka.
Mleko jest jedynym produktem spożywczym w naszej diecie, który zapewnia najcenniejsze białka, komplet witamin, mikro- i makroelementów oraz tłuszcz o doskonale zbilansowanym składzie, zawierający unikalne składniki o wszechstronnym, prozdrowotnym działaniu na cały organizm człowieka m.in. na układ immunologiczny. Podczas milionów lat ewolucji systemy enzymatyczne przewodu pokarmowego człowieka "dostosowały" się do poszczególnych składników mleka, które dzięki temu trawione są prawie w 100%. Co ważniejsze, również układ odpornościowy człowieka "dostosował" się do składników mleka. Na tym właśnie polega żywieniowy fenomen mleka
3 nagrody za najlepsze stoisko i najciekawszą ekspozycję na targach
- puchar MINISTRA ROLNICTWA i ROZWOJU WSI
- puchar PREZESA AGENCJI RYNKU ROLNEGO
- Acanthus Aureus
Acanthus Aureus to konkurs organizowany przez MTP. Jury nagrodziło stoisko Mlekovity, bo reprezentowało ono najtrafniejsze rozwiązania architektoniczne i graficzne, oddawało charakter strategii marketingowej firmy, wspomagało kształtowanie pozytywnego wizerunku firmy i tworzenie atmosfery właściwej dla bezpośredniej komunikacji z klientem i z rynkiem. Nasze stoisko było bardzo chętnie odwiedzane tak przez konsumentów, jak i przez handlowców!
7052821
1