Jest już podsumowanie rynku mleka za ubiegły rok. To co cieszy to
fakt, że stale poprawia się jakość mleka. Tendencja ta utrzymuje się od 3 lat..
W ubiegłym roku skupiono 85% mleka w klasie ekstra, mleko pozaklasowe stanowiło
jedynie 2% surowca. Łącznie wyprodukowano 7,23 mld litrów mleka.
Średnio za litr płacono ponad 71 gr., czyli nieco mniej niż rok
wcześniej. Najwyższe ceny były w województwie podlaskim, opolskim, lubuskim i
wielkopolskim, najmniej pieniędzy rolnicy dostali w Podkarpackiem, Małopolskiem,
Świętokrzyskiem i Warmińsko-Mazurskiem.
Waldemar Broś z Krajowego
Związku Spółdzielni Mleczarskich ocenia, że w tym roku surowiec podrożeje,
średnio o 10-12%. Na razie w porównaniu z grudniem ceny mleka są dosyć stabilne.
Nie zdrożało też masło, mleko w proszku i sery dojrzewające.
Najbardziej
wzrosła w ubiegłym roku produkcja serów dojrzewających, o ponad 10%. Więcej
wytworzono też jogurtów, śmietany i śmietanek oraz twarogów. Produkcja masła
była tylko nieznacznie wyższa.
W ubiegłym
roku spadła natomiast produkcja mleka w proszku i płynnego. Mleka w proszku
wytworzono prawie o 9% mniej niż w poprzednim sezonie. Produkt ten prawie w
całości trafia na rynki zagraniczne.