Wstąpienie Polski do UE stanowi szansę dla firm branży przetwórstwa mlecznego, które podniosły standardy produkcji, zapewniając swoim wyrobom odpowiednią jakość. Z otwarciem granic producenci wiążą nadzieje wyrównania szans i warunków konkurencji.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „Piątnica” jest jednym z największych
zakładów mleczarskich w Polsce. Proces dostosowania zakładu do norm i standardów
Unii Europejskiej przebiegał tu kilka lat. Polegał na stopniowym poprawianiu
standardów produkcji, co pozwala na wytwarzanie lepszych, bezpieczniejszych dla
zdrowia świeżych produktów. Poczynione inwestycje umożliwiły uzyskanie
certyfikatów jakości ISO 9001 i 9002. A następnie otrzymanie na wybrane wyroby
„Znaku jakości Q” oraz certyfikatu „Polska Dobra Żywność”. Asortyment
Spółdzielni otrzymał zezwolenie na eksport do UE.
Najchętniej kupowanymi
w Polsce wyrobami z Piątnicy są obecnie śmietany. Zakład produkuje je w kilku
konsystencjach i o rozmaitej zawartości tłuszczu. W maju br. padł nowy rekord –
sprzedano ponad tysiąc ton śmietany. Oznacza to, że statystycznie w maju
śmietanę z Piątnicy kupił co ósmy Polak.
Popularnym wyrobem jest
także ziarnisty Serek Wiejski (35% udziału w rynku), który w przyszłym roku
stanie się głównym produktem eksportowym zakładu. – Serek produkowany jest w
wersji naturalnej oraz w wielu odmianach smakowych. Chcemy, aby w pierwszej
kolejności trafił na rynki naszych najbliższych sąsiadów np. do Niemiec – mówi
Zbigniew Kalinowski prezes zarządu OSM w Piątnicy. - Ilość jaką wyeksportujemy
będzie zależeć przede wszystkim od gustów i przyzwyczajeń samych konsumentów.
Twaróg nie wszędzie jest chętnie spożywany, dużo jada się go w krajach Europy
Płn., a bardzo mało na południu kontynentu.
W efekcie stopniowego
poprawienia jakości produktów udało się wydłużyć termin trwałości Serka
Wiejskiego do 2 tygodni. W związku z planowanym eksportem Piątnica zamierza
przedłużyć go o dodatkowy tydzień. Służyć temu będą wyłącznie naturalne
metody takie jak: poprawienie jakości mleka, stosowanie najwyższych standardów
higieny w produkcji, supernowoczesne urządzenia
produkcyjne.
Aktualnie Piątnica ubiega się o kolejne fundusze z
SAPARD, mają one sfinansować zakup linii do produkcji twarogów klasycznych, aby
zwiększyć moce produkcyjne zakładu.
Już w chwili obecnej
spółdzielnia skupuje 95% mleka klasy ekstra, czyli odpowiadającego standardom
obowiązującym na Wspólnym Rynku. Dobrą kartą przetargową rodzimych mleczarń
powinna być jednak oprócz jakości produktów, także cena. W Polsce skup mleka
odbywa się po niższych cenach, stąd szansa na to, aby nasze wyroby były
tańsze.
OSM Piątnica zmienia szatę graficzną opakowań. Aby ułatwić
identyfikację produktów Spółdzielnia wprowadza jednolitą, spójną dla wszystkich
produktów linię graficzną. Na opakowaniach dominują: soczysta zieleń oraz „domek
Piątnicy” przypominający wiejską chatę – symbol polskości, swojskości i
tradycji.