Oddział Terenowy Piątnicy w Ostrołęce spełnia wymogi International Food Standard na poziomie wyższym.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy Oddział Terenowy w Ostrołęce otrzymała w styczniu 2012 r. certyfikat poświadczający, że spełnia kryteria standardu IFS (International Food Standard). Certyfikat przyznawany jest zakładom spełniającym międzynarodowe wymagania w zakresie najwyższej jakości i bezpieczeństwa żywności określone przez sieci handlowe. Audyt certyfikacyjny IFS w ostrołęckim oddziale został zrealizowany pod koniec 2011 r., w ramach corocznego audytu OSM Piątnica. Jednostka certyfikująca przedłużyła ważność certyfikatu wydanego Piątnicy i przyznała drugi Ostrołęce.
Oddział Terenowy w Ostrołęce to kolejna po zakładzie w Piątnicy placówka firmy, która uzyskała certyfikat poświadczający spełnianie standardów IFS na poziomie wyższym. Zakład w Piątnicy otrzymał certyfikat IFS w 2010 roku. Certyfikat poświadcza wysoką jakość w zakresie rozwoju i produkcji: serka wiejskiego, serów świeżych, serków śmietankowych, śmietan oraz napoi fermentowanych. Certyfikacja została przeprowadzona zgodnie z procedurą audytową i certyfikacyjną TUV NORD CERT.
Oddział Terenowy w Ostrołęce powstał w wyniku połączenia OSM Piątnica z SM Ostrołęka wiosną ubiegłego roku. Od tego czasu Piątnica przeprowadziła w Ostrołęce szereg inwestycji, których koszt wyniósł około 7 mln zł. Po połączeniu z Piątnicą, procedury i standardy jakościowe oddziału w Ostrołęce zostały dostosowane do wymagań IFS. Certyfikat uzyskany przez Piątnicę dla tego zakładu obejmuje działania w zakresie rozwoju i produkcji: mleka spożywczego ESL, masła i miksów tłuszczowych do smarowania, odtłuszczonego mleka w proszku, serów świeżych, śmietan oraz napoi fermentowanych.