Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz. U. Nr 93, póz. 897) reguluje system kwotowania produkcji mleka w Polsce, w tym określa prawa i obowiązki uczestników tego systemu tj. producentów mleka, podmiotów skupujących oraz Agencji Rynku Rolnego.
Przepisy ww. ustawy określają, kto może prowadzić działalność w zakresie
skupu mleka na terenie kraju. Podstawowym warunkiem, jaki muszą spełnić podmioty
prowadzące działalność w zakresie skupu mleka na terenie Polski jest wpis do
rejestru podmiotów skupujących prowadzonego przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego.
Warunkiem uzyskania takiego wpisu jest:
• posiadanie lub dostęp do systemu
informatycznego, który zapewni prawidłowe prowadzenie ewidencji skupionego
mleka;
• wykonywanie badania zawartości tłuszczu w mleku w uprawnionych do
tego laboratoriach;
• wskazanie we wniosku o wpis do rejestru podmiotów
m.in.: województw, na obszarze, których będzie skupować mleko oraz
weterynaryjnego numeru identyfikacyjnego;
• dołączenie do wniosku
zaświadczenia o wpisie do rejestru zakładów umieszczających na rynku produkty
pochodzenia zwierzęcego prowadzonego przez powiatowego lekarza weterynarii.
Wprowadzenie warunku uzyskania wpisu do rejestru podmiotów wynika
bezpośrednio z przepisów Unii Europejskiej dotyczących kwotowania produkcji
mleka zgodnie, z którymi prowadzenie działalności przez podmiot skupujący jest
przedmiotem zatwierdzenia przez instytucję administrującą systemem kwot
mlecznych w danym kraju.
Zatwierdzenie podmiotu skupującego jest niezbędne w
świetle administrowania przez Agencję Rynku Rolnego systemem kwot mlecznych oraz
z uwagi na fakt, że producenci sprzedający mleko do skupu rozliczają się z
wykorzystania indywidualnych ilości referencyjnych (indywidualnych kwot
mlecznych) za pośrednictwem podmiotów skupujących, do których dostarczają mleko.
Jednocześnie przepisy rozporządzenia UE określającego ogólne zasady systemu kwotowania produkcji mleka w Unii Europejskiej nakładają na dostawców mleka obowiązek upewnienia się, że dostarczają oni mleko do podmiotu skupującego zatwierdzonego przez instytucję administrującą systemem kwot w danym kraju członkowskim, tj. w przypadku Polski wpisanego do rejestru podmiotów prowadzonego przez Prezesa Agencji Rynku Rolnego.
W ustawie o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych przewidziane są sankcje karne za naruszenie przepisów ustawy i przepisów rozporządzeń UE. Dostawcy, którzy dostarczają mleko podmiotowi skupującemu, niewpisanemu do rejestru podmiotów, podlegają karze grzywny a podmioty skupujące, które wykonują działalność w zakresie skupu mleka bez uzyskania wpisu do rejestru podmiotów podlegają karze pieniężnej.
Zgodnie z przepisami ww. ustawy Agencja Rynku Rolnego będzie przeprowadzać kontrole podmiotów skupujących oraz dostawców w zakresie wykonywania przez nich obowiązków wynikających z ustawy związanych z kwotowaniem produkcji mleka.
W związku z sygnałami dotyczącymi ewentualnych nieprawidłowości na rynku
mleka w województwach zachodnich naszego kraju Agencja Rynku Rolnego podejmuje
dodatkowe działania szkoleniowo-informacyjne, które zapewnią sprawne
funkcjonowanie tego rynku z jednej strony a z drugiej zapewnią wykorzystanie
przyznanych kwot mlecznych.
Przepisy dotyczące zatwierdzania podmiotów
skupujących a także sprzedaży mleka wyłącznie do zarejestrowanych podmiotów
skupujących mają na celu uszczelnienie systemu kwot mlecznych w zakresie
kontroli i monitoringu obrotu mlekiem. Zapewni to zminimalizowanie ryzyka
wprowadzania do obrotu mleka, które nie jest rejestrowane w ramach systemu kwot
mlecznych. Jednocześnie umożliwi Agencji Rynku Rolnego skuteczne i sprawne
administrowanie tym systemem.