Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ogólne wymagania dla gospodarstw produkujących mleko surowe

4 października 2006

Ministerstwo rolnictwa i rozwoju wski ogłosiło wczoraj wymagania dla gospodarstw produkujących mleko surowe określają następujące akty prawne:
1. rozporządzenie (WE) Nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., w sprawie higieny środków spożywczych, a w szczególności jego Załącznik I dotyczący produkcji podstawowej i działań powiązanych,
2. rozporządzenie (WE) Nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r., ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego, Załącznik III, Sekcja IX, rozdział I „Surowe mleko – produkcja podstawowa”,
3. rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 sierpnia 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych (Dz. U. Nr 188, poz. 1946 z późn. zm.) w zakresie nie uregulowanym ww. przepisami.

Oto dokumenty, określające wymagania:
- Ogólne wymagania dotyczące zdrowia zwierząt, od których pozyskuje się mleko surowe.

- Wymagania dotyczące pomieszczeń i wyposażenia

- Higiena podczas udoju i składowania

- Kryteria dla mleka surowego

- Ogólne wymagania przy produkcji pierwotnej (rozporządzenie 852/2004)


POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę