Obrzańska Spółdzielnia Mleczarska chce się połączyć z Mlekovitą
3 grudnia 2015
W dniu 28.06.2011 uchwałą Nadzwyczajnego Walnego Zebrania Przedstawicieli Członków Obrzańskiej Spółdzielni Mleczarskiej w Kościanie jednogłośnie zadecydowano o włączeniu jej w struktury giganta mlecznego - firmy Mlekovita. Obecnie obie firmy oczekują na zgodę prezesa UOKiK.
Fuzja jest następstwem decyzji biznesowych i ma się odbyć na zasadzie prawa spółdzielczego.
Zakład w Kościane przerabia średnio ponad 250 tys. l mleka dziennie (co stanowi zaledwie połowę jego zdolności przerobowych) i zatrudnia 300 osób. Dlatego też Prezes Zarządu Kościańskiej Spółdzielni Henryk Bendziński widzi ogromną szansę połączeniu z Mlekovitą „…dzięki fuzji zakłady naszej spółdzielni będą mogły się rozwijać i zwiększać produkcję. W połączeniu upatruję pewność jutra zarówno dla dostawców i jak pracowników,” natomiast Prezes Zarządu GK MLEKOVITA Dariusz Sapiński realizuje strategię konsolidacji i koncentracji od wielu lat „do Grupy Kapitałowej MLEKOVITA przyłączam ciągle nowe zakłady, przedstawiam strategię rozwoju i swoje warunki. Zależy mi aby wszystko było jasne i klarowne dla obu stron, nie było żadnych niewiadomych czy nierozwiązanych kwestii. Jest jedna wizja, jeden kierunek, wszyscy muszą patrzeć w tą sama stronę i mieć komfort pracy. Po przyłączeniu koncentruję się tylko i wyłącznie na rozwoju - mówi - główną przesłanką tej strategii jest zwiększenie skali działania, by być atrakcyjniejszym dla konsumenta”.
Spółdzielnia Mleczarska w Kościanie ma 120 lat. Zawiązana - jako jedna z pierwszych w kraju - z inicjatywy światłych ziemian polskich i niemieckich, pod względem stosowanej technologii zawsze znajdowała się w czołówce firm i słynęła z najwyższej jakości wyrobów. Do dzisiaj smaczne i zdrowe, atrakcyjne i odpowiadające standardom europejskim produkty, sprawiały i sprawiają, że mleko, śmietana, sery, kefiry i jogurty z napisem "Kościan" cieszą się powodzeniem wśród konsumentów.
MLEKOVITA to największa mleczarska grupa kapitałowa w Polsce i niekwestionowany lider branży. Grupa MLEKOVITA jest firmą ze 100-procentowym kapitałem polskim, o długoletniej tradycji i z ustaloną marką nie tylko na rynku polskim, ale również za granicą. Tworzą ją zakłady zajmujące się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich: macierzysty w Wysokiem Mazowieckiem, a także w Bielsku Podlaskim, Morągu, Zakopanem, Lubawie, Działdowie, Pilicy i Baranowie oraz magazyny dystrybucyjne w Chrzanowie, Kluczborku, Toruniu, Piasecznie, Wyszkowie, Łodzi, Białymstoku, Brzesku, Goręczynie i Wolsztynie. Wytwarza szeroki asortyment markowych produktów (ponad 400, w tym m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery sałatkowo – kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, bezwodny tłuszcz mleczny, masła i miksy maślane, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku), które są liderami kategorii w branży (np. mleko POLSKIE w butelce, mleko WYPASIONE, ser FAVITA, ser SOKÓŁ, masło ekstra POLSKIE, itp.) i za swój największy sukces uznaje przede wszystkim satysfakcję klientów. Najwyższa jakość oferowanych produktów zdobyła uznanie i zaufanie klientów, czego dowodem jest utrzymywana od lat pozycja lidera w Polsce oraz lidera eksportu wśród przedsiębiorstw branży mleczarskiej. Efektywność zarządzania i osiągane rokrocznie coraz lepsze wyniki finansowe, bezpośrednio przekładają się na systematyczny wzrost wartości marki, która według najnowszego rankingu opublikowanego przez dziennik RZECZPOSPOLITA jest obecnie najcenniejszą marką produktów spożywczych w kraju oraz najdroższą marką na Podlasiu.