Na odbywających się w warszawskim Pałacu Kultury i Nauki targach „Mleko – Expo 2004” zaprezentowano po raz pierwszy nową grupę produktów mleczarskich OMI – 3. W skład grupy wchodzą serki, jogurty i desery jogurtowe.
Grupa produktów OMI – 3 powstała w wyniku współpracy przodujących na polskim
rynku mleczarskim firm: Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrołęce,
Okręgowej Spółdzielni mleczarskiej w Siedlcach, Spółdzielni Mleczarskiej
„SPOMLEK” z Radzynia Podlaskiego oraz naukowców z Instytutu Mleczarstwa w
Warszawie.
Nowością w produktach OMI – 3 jest to, że są one wzbogacone
Wielonienasyconymi Niezbędnymi Kwasami Tłuszczowymi omega – 3 (WNKT omega –
3).
Jak zapewniał podczas konferencji prasowej prof. Julian Gaweł z
Instytutu Mleczarstwa WNKT omega – 3 mają wręcz zbawienne działanie dla naszego
zdrowia, zwłaszcza jeśli chodzi o zapobieganie chorobom cywilizacyjnym.
Spożywanie produktów wzbogaconych WNKT omega – 3 zalecane
jest szczególnie kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz dzieciom i młodzieży.
WNKT omega – 3 pozytywnie wpływa na rozwój centralnego układu nerwowego a także
zapobiega problemom emocjonalnym np. nadpobudliwości.
Serki, jogurty oraz desery
jogurtowe opatrzone znakiem OMI – 3 powinny być dostępne w sklepach całej Polski
w przeciągu ok. 6 miesięcy. Więcej szczegółów na temat produktów OMI – 3 – jak
się domyślamy – podano na popołudniowej konferencji prasowej w siedzibie
Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
Niestety, ku naszemu zdziwieniu
na konferencję wpuszczono tylko „wybranych”. Pozostali dziennikarze zostali
stanowczo i zdecydowanie odprawieni spod drzwi. Pierwszy Portal Rolny w grupie
„wybranych” się nie znalazł.
Zapewniamy jednak, że pomimo „zapory
informacyjnej” ustawionej przez KZSM o nowych produktach mleczarskich ze znakiem
OMI – 3, będziemy informować i to z co najmniej dwóch powodów: po pierwsze
dlatego, że są one zdrowe i po drugie dlatego, że są smaczne
(próbowaliśmy).