Budowa magazynu logistycznego, uruchomienie nowej linii technologicznej do produkcji mleka pasteryzowanego i fermentowanych napojów mlecznych oraz wymiana linii do produkcji serów twardych dojrzewających to najnowsze inwestycje Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita z Wysokiego Mazowieckiego.
Z roku na rok firma osiąga coraz lepsze wyniki. W roku 2003 przerób mleka wyniósł 530 mln litrów, co dało Mlekovicie pierwsze miejsce w kraju. Przychody w 2003 roku wyniosły 811 mln zł, a zysk 12 mln zł. Pierwsze półrocze tego roku Mlekovita zakończyła przychodami w wysokości 506 mln zł i zyskiem ok. 26 mln zł. Ponad 1/3 produkcji trafia na eksport, m.in. do UE, USA, Japonii.
Budowa nowego magazynu o powierzchni 10 tys. mkw. w zakładzie w Wysokiem Mazowieckiem już trwa. Ma on ułatwić logistykę w dynamicznie rozwijającej się firmie. Wartość magazynowej inwestycji wynosi 14 mln zł, 4 mln zł pochodzić będzie ze środków funduszu Sapard. Magazyn zostanie oddany do użytku w styczniu 2005 roku.
W nowym magazynie wydzielona zostanie część produkcyjna, gdzie uruchomiona będzie nowa linia technologiczna do produkcji mleka pasteryzowanego i napojów mlecznych fermentowanych w butelkach PET i kartonowych opakowaniach w kształcie butelki z nakrętką. W ciągu doby linię będzie opuszczało 200 tys. litrów mleka i 40 tys. litrów napojów fermentowanych w różnych smakach. Nowa linia zostanie uruchomiona w czerwcu 2005 roku. Wartość inwestycji wyniesie 34 miliony zł – mówi Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity.
Ruszyła też nowa linia do produkcji serów twardych dojrzewających o wydajności 500 tys. litrów mleka na dobę. Koszt tej inwestycji wyniósł 15 mln zł. Nowa linia pozwoli zwiększyć produkcję serów z 80 ton na dobę do 120 ton. Zdaniem Dariusza Sapińskiego, dzięki temu firma umocni pozycję lidera w produkcji serów twardych dojrzewających w Polsce.
W 2003 roku Mlekovita przeznaczyła na inwestycje 23 mln zł. Uruchomiono wtedy nową linię do produkcji serów dojrzewających i produkcję masła o obniżonej zawartości tłuszczu, margaryn i miksów mleczno-margarynowych. W przyszłym roku firma zamierza przeznaczyć na inwestycje ok. 50 mln zł.
Holding Mlekovita tworzy obecnie 11 zakładów zajmujących się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich: macierzysty w Wysokiem Mazowieckiem, a także w Bielsku Podlaskim, Morągu, Pieniężnie, Chrzanowie, Kluczborku, Zakopanem, Zakliczynie, Kowalewie Pomorskim, Zgorzelcu i Strzelinie. Produkuje obecnie ponad 200 wyrobów, w tym m.in. mleko UHT w różnych opakowaniach, kilkanaście gatunków serów żółtych, serów topionych i homogenizowanych, twarożków, miksów maślanych, masła, margaryny, śmietany, jogurtów, kefirów i maślanek.