Serek twarogowy „Mlekovitka” uzyskał ocenę bardzo dobrą w niezależnym badaniu przeprowadzonym dla miesięcznika „Świat Konsumenta”.
Badania na zlecenie miesięcznika wykonało akredytowane labortorium w Niemczech. Serek twarogowy kremowy z ziołami „Mlekovitka” produkowany przez SM Mlekovita z Wysokiego Mazowieckiego został w nim oceniony na piątkę pod względem parametrów bezpieczeństwa zdrowotnego. Autorzy rankingu podkreślili, że „Mlekovitka” pod względem składu recpeturowego była najbardziej naturalna i nie zawierała żadnych substancji poprawiających jakość. Te czynniki złożyły się na przyznanie serkowi ogólnej oceny: bardzo dobry.
Serki „Mlekovitka” produkowane są w zakładzie w Wysokiem Mazowieckiem od 2000 r. Obecnie dostępne są w trzech smakach: naturalnym, ziołowym i ze szczypiorkiem. Serkom „Mlekovitka” przyznano znak „Polska Dobra Żywność” podczas targów Polagra Food 2002 w Poznaniu.