Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Mlekovita stawia na jakość

27 lutego 2009
Uruchomienie nowej linii a właściwie nowej fabryki przetwórstwa mleka w Wysokiem Mazowieckiem było okazją do spotkania się twórców tego sukcesu - zarządu spółdzielni, budowniczych obiektu i dostawcy urządzeń z hodowcami - największymi dostawcami mleka, przedstawicielami resortu, ARR, szepietowskiego ODR-u oraz przedstawicielami mediów.

Zgodnie z założoną przez Dariusza Sapińskiego (od 23 lat prezesa OSM) strategią - spółdzielnia wybudowała w rekordowym tempie (od marca 2008 r. - pierwszych prac projektowych - do lutego - zakończenia inwestycji) kosztem ponad 50 mln zł nową fabrykę wyposażoną w najnowocześniejsze szwedzkie urządzenia produkcyjne, dające możliwość zapakowania w ciągu jednej doby łącznie 700 tys. kartoników (300 tys. l) życiodajnego płynu, jakim są napoje mleczne i samo mleko. Dzięki nowej linii do rodziny marek mleka UHT dołączyła nowa marka - "mleko wypasione", cechujące się najwyższymi wartościami odżywczymi. Dlaczego? Bo pochodzi od krów wypasanych na czystych ekologicznie terenach Podlasia, gdzie woda i powietrze są czyste a trawa soczysta i bardzo zielona.

     
     


Hodowla bydła mlecznego ma tu tradycje sięgające całe wieki. Wypasanie krów doskonalono przez ostatnie 80 lat - tak, by osiągnąć najwyższej jakości surowiec. Małe gospodarstwa rozwinęły się dzięki licznie organizowanym przez spółdzielnię szkoleniom. Dziś nie są rzadkością gospodarstwa z obsadą 200 krów mlecznych wykorzystujące specjalistyczne urządzenia. I właśnie ta technika pozwala sprawnie pozyskiwać najwyższej jakości surowiec, przerabiane następnie w zakładach Mlekovity.

Nowe mleko jest "wypasione" pod każdym względem, bo zawiera i białko, i tłuszcz, i laktozę, i minerały, i witaminy. Białko mleka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka, wystarczających do podtrzymania życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu - o czym szeroko mówiła prof. Grażyna Cichosz z katedry mleczarstwa i zarządzania jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego - wygłaszając niezwykle pouczający referat, który zatytułowany był "Mleko - samo zdrowie". Laktoza ma korzystny wpływ na tzw. bioprzyswajalność wapnia. Jest również głównym źródłem węgla, który zapewnia prawidłowa florę bakteryjną jelita grubego i dzięki temu właściwe jego działanie. Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajany przez nasz organizm. Wykorzystywany jest do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.

Nowa inwestycja - nowa linia - pozwoli wysokomazowieckiemu zakładowi aktywnie uczestniczyć w programie społecznym "Szklanka Mleka" finansowanym m.in. przez ARR, oraz wspieranym marketingowo przez firmę Tetra Pak programie "Mleko z klasą". Według danych ARR od początku realizacji tzw. mechanizmu do szkół, przedszkoli i żłobków dostarczono około 120,3 tys. ton mleka i jego przetworów, to jest ponad 467 mln szklanek mleka. I ta ilość może znacznie wzrosnąć dzięki zwiększeniu mocy produkcyjnych Mlekovity.

Na jakie inne produkty Mlekovity klienci powinni zwrócić szczególną uwagę? Np. na jogurty produkowane z najwyższej jakości mleka, wzbogacone wyselekcjonowanymi szczepami bakterii mlekowych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym z dodatkiem Omega 3. Probiotyki ( z greckiego "pro-bios"- dla życia ) wykazują działanie prozdrowotne, wpływając korzystnie na skład i funkcje naszej jelitowej mikroflory, mogą pełnić w organizmie człowieka wiele różnorakich funkcji, między innymi: ograniczają rozwój patogenów bakteryjnych i wirusowych dzięki zdolności utrzymania kwaśnej mikroflory w jelicie oraz wpływają na lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Polepszają przemianę materii. Zapobiegają powstawaniu nowotworów. Produkują witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają na układ naczyniowo- krwionośny. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Stymulują układ odpornościowy. Z szeregu wymienionych, cennych właściwości jakie mają pałeczki kwasu mlekowego wynikają wskazania do ich stosowania. Zalecane szczególnie po kuracji antybiotykowej. Badania naukowe na temat udziału kwasów Omega 3 w diecie człowieka dowodzą, że przyczyniają się one do ochrony układu naczyniowo - sercowego, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu dobrego HDL. Normalizują ciśnienie tętnicze. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i immunologicznego. Unikalne walory zdrowotne jogurtów związane z wysoką wartością odżywczą decydują o tym, że są cennym składnikiem naszej diety. Są źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu, a także wapnia. Wzbogacone wsadem owocowym dobrej jakości mogą być również źródłem błonnika i witaminy C pochodzącej z owoców. Warunkiem dobrych efektów żywieniowych i dietetycznych jest regularne spożywanie zalecanej dawki dziennej (jogurt o masie 400 g) dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a także dla uzyskania efektów profilaktycznych.

Mlekovita znalazła się w czołówce prestiżowego rankingu Diamenty Forbesa. Uzyskała najwyższą pierwszą lokatę wśród firm mleczarskich, a wśród wszystkich podlaskich firm uplasowała się na 3 pozycji. W ogólnym podsumowaniu na 3000 ocenianych firm zajęła 125 miejsce. Lista Diamentów pokazuje tych którzy najlepiej wykorzystali hossę do powiększania majątku i zysków. Ranking oceniał firmy, których wartość (liczona metodą majątkowo- dochodową) w latach 2005- 2007 rosła przeciętnie o co najmniej 20 proc. rocznie.

Firma "Bradstreed Polska" zgromadziła dane o podmiotach, które złożyły w terminie raporty do KRS w 2008 roku. Tak powstała baza 27 350 firm. Przyznano im pozytywny ranting wiarygodności (są rentowne, mają wysoką płynność bieżącą, nie zalegają z płatnościami, wykazują się dodatnim wynikiem finansowym oraz wartością kapitałów własnych w latach 2004 -2007). Wyeliminowano przedsiębiorstwa finansowe oraz instytucje sektora budżetowego. Kryteria spełniły 3533 firmy. Na listę trafiły te, których przeciętny wzrost wyniósł 20 %.

POWIĄZANE

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: “Międzyn...

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii "Lowe Krowe"! Poprzednie edycje...

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę