Uruchomienie nowej linii a właściwie nowej fabryki przetwórstwa mleka w Wysokiem Mazowieckiem było okazją do spotkania się twórców tego sukcesu - zarządu spółdzielni, budowniczych obiektu i dostawcy urządzeń z hodowcami - największymi dostawcami mleka, przedstawicielami resortu, ARR, szepietowskiego ODR-u oraz przedstawicielami mediów.
Zgodnie z założoną przez Dariusza Sapińskiego (od 23 lat prezesa OSM) strategią - spółdzielnia wybudowała w rekordowym tempie (od marca 2008 r. - pierwszych prac projektowych - do lutego - zakończenia inwestycji) kosztem ponad 50 mln zł nową fabrykę wyposażoną w najnowocześniejsze szwedzkie urządzenia produkcyjne, dające możliwość zapakowania w ciągu jednej doby łącznie 700 tys. kartoników (300 tys. l) życiodajnego płynu, jakim są napoje mleczne i samo mleko. Dzięki nowej linii do rodziny marek mleka UHT dołączyła nowa marka - "mleko wypasione", cechujące się najwyższymi wartościami odżywczymi. Dlaczego? Bo pochodzi od krów wypasanych na czystych ekologicznie terenach Podlasia, gdzie woda i powietrze są czyste a trawa soczysta i bardzo zielona.
Hodowla bydła mlecznego ma tu tradycje sięgające całe wieki. Wypasanie krów doskonalono przez ostatnie 80 lat - tak, by osiągnąć najwyższej jakości surowiec. Małe gospodarstwa rozwinęły się dzięki licznie organizowanym przez spółdzielnię szkoleniom. Dziś nie są rzadkością gospodarstwa z obsadą 200 krów mlecznych wykorzystujące specjalistyczne urządzenia. I właśnie ta technika pozwala sprawnie pozyskiwać najwyższej jakości surowiec, przerabiane następnie w zakładach Mlekovity.
Nowe mleko jest "wypasione" pod każdym względem, bo zawiera i białko, i tłuszcz, i laktozę, i minerały, i witaminy. Białko mleka zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu człowieka, wystarczających do podtrzymania życia, prawidłowego wzrostu i rozwoju organizmu - o czym szeroko mówiła prof. Grażyna Cichosz z katedry mleczarstwa i zarządzania jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego - wygłaszając niezwykle pouczający referat, który zatytułowany był "Mleko - samo zdrowie". Laktoza ma korzystny wpływ na tzw. bioprzyswajalność wapnia. Jest również głównym źródłem węgla, który zapewnia prawidłowa florę bakteryjną jelita grubego i dzięki temu właściwe jego działanie. Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajany przez nasz organizm. Wykorzystywany jest do prawidłowego rozwoju układu kostnego (obok związków fosforu i magnezu jest podstawowym składnikiem kości), a także wielu procesów metabolicznych, np. mięśni czy komórek nerwowych.
Nowa inwestycja - nowa linia - pozwoli wysokomazowieckiemu zakładowi aktywnie uczestniczyć w programie społecznym "Szklanka Mleka" finansowanym m.in. przez ARR, oraz wspieranym marketingowo przez firmę Tetra Pak programie "Mleko z klasą". Według danych ARR od początku realizacji tzw. mechanizmu do szkół, przedszkoli i żłobków dostarczono około 120,3 tys. ton mleka i jego przetworów, to jest ponad 467 mln szklanek mleka. I ta ilość może znacznie wzrosnąć dzięki zwiększeniu mocy produkcyjnych Mlekovity.
Na jakie inne produkty Mlekovity klienci powinni zwrócić szczególną uwagę? Np. na jogurty produkowane z najwyższej jakości mleka, wzbogacone wyselekcjonowanymi szczepami bakterii mlekowych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym z dodatkiem Omega 3. Probiotyki ( z greckiego "pro-bios"- dla życia ) wykazują działanie prozdrowotne, wpływając korzystnie na skład i funkcje naszej jelitowej mikroflory, mogą pełnić w organizmie człowieka wiele różnorakich funkcji, między innymi: ograniczają rozwój patogenów bakteryjnych i wirusowych dzięki zdolności utrzymania kwaśnej mikroflory w jelicie oraz wpływają na lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Polepszają przemianę materii. Zapobiegają powstawaniu nowotworów. Produkują witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają na układ naczyniowo- krwionośny. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Stymulują układ odpornościowy. Z szeregu wymienionych, cennych właściwości jakie mają pałeczki kwasu mlekowego wynikają wskazania do ich stosowania. Zalecane szczególnie po kuracji antybiotykowej. Badania naukowe na temat udziału kwasów Omega 3 w diecie człowieka dowodzą, że przyczyniają się one do ochrony układu naczyniowo - sercowego, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu dobrego HDL. Normalizują ciśnienie tętnicze. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i immunologicznego. Unikalne walory zdrowotne jogurtów związane z wysoką wartością odżywczą decydują o tym, że są cennym składnikiem naszej diety. Są źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu, a także wapnia. Wzbogacone wsadem owocowym dobrej jakości mogą być również źródłem błonnika i witaminy C pochodzącej z owoców. Warunkiem dobrych efektów żywieniowych i dietetycznych jest regularne spożywanie zalecanej dawki dziennej (jogurt o masie 400 g) dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a także dla uzyskania efektów profilaktycznych.
Mlekovita znalazła się w czołówce prestiżowego rankingu Diamenty Forbesa. Uzyskała najwyższą pierwszą lokatę wśród firm mleczarskich, a wśród wszystkich podlaskich firm uplasowała się na 3 pozycji. W ogólnym podsumowaniu na 3000 ocenianych firm zajęła 125 miejsce. Lista Diamentów pokazuje tych którzy najlepiej wykorzystali hossę do powiększania majątku i zysków. Ranking oceniał firmy, których wartość (liczona metodą majątkowo- dochodową) w latach 2005- 2007 rosła przeciętnie o co najmniej 20 proc. rocznie.
Firma "Bradstreed Polska" zgromadziła dane o podmiotach, które złożyły w terminie raporty do KRS w 2008 roku. Tak powstała baza 27 350 firm. Przyznano im pozytywny ranting wiarygodności (są rentowne, mają wysoką płynność bieżącą, nie zalegają z płatnościami, wykazują się dodatnim wynikiem finansowym oraz wartością kapitałów własnych w latach 2004 -2007). Wyeliminowano przedsiębiorstwa finansowe oraz instytucje sektora budżetowego. Kryteria spełniły 3533 firmy. Na listę trafiły te, których przeciętny wzrost wyniósł 20 %.
8233197
1