W dniu 4.12.2012 uroczyście otwarto najnowocześniejszą na świecie zarówno pod względem technicznym, jak i technologicznym linię ciągłą do produkcji serów twarogowych bezformowych, zlokalizowaną w firmie Mlekovita.
Uroczystość zgromadziła przedstawicieli duchowieństwa, rządu, lokalnych władz samorządowych, służb weterynaryjnych, klientów, dostawców i pracowników SM Mlekovita, wykonawców – firmy Obram, Multivac, Omnis i Anatex oraz media ogólnopolskie i regionalne. Rozpoczęła się częścią konferencyjną, podczas której głos zabrał Prezes Zarządu Grupy Mlekovita Dariusz Sapiński, dziękując przybyłym i przedstawiając im innowacyjność zastosowanego rozwiązania. Wręczone zostały również wyróżnienia Agencji Rynku Rolnego dla największych dostawców mleka do zakładu w Baranowie, a na zakończenie części konferencyjnej – pamiątkowe statuetki dla gości. Następnie wszyscy uczestnicy ceremonii inauguracji przenieśli się do hali, w której ulokowano instalację. Tam nastąpiło uroczyste przecięcie wstęgi i poświęcenie linii, którego dokonał ksiądz biskup Janusz Stepnowski. Zwiedzanie zakładu i prezentacja nowo uruchomionej linii do produkcji serów twarogowych bezformowych zakończyły oficjalną uroczystość otwarcia.
Oferowane dotychczas linie technologiczne bazowały w swoim założeniu na prasowaniu masy twarogowej (samoprasowanie lub prasowanie mechaniczne), które wymagało zastosowania form. Natomiast rozwiązanie zainstalowane w zakładzie Grupy Mlekovita jest pozbawione form, a więc również całego szeregu urządzeń do ich obsługi. Produkowany tu twaróg zachowuje jednocześnie swoje wysokie walory organoleptyczne (smak, zapach, konsystencję) i fizyko-chemiczne. Produkt pakowany jest bezpośrednio po uformowaniu „na ciepło” (w temperaturze 35°C), dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość i smakowitość. Jednocześnie zastosowany system produkcji jest ekologiczny: zmniejsza zużycie wody, pary, energii elektrycznej i emisji ścieków.
Kompaktowa zwarta konstrukcja pozwala na zainstalowanie linii na niewielkiej powierzchni, a modułowy system jej budowy pozwala na rozbudowę i dopasowanie wydajności do potrzeb rynku. Dotychczas funkcjonujące linie technologiczne nie posiadały możliwości regulacji wagi jednostkowej produktu. Nowe rozwiązanie pozwala w sposób płynny na regulację wagi gotowego produktu z zachowaniem standardu masy dla całej partii produktu, np. nominalna waga 250 g pod potrzeby klientów może być regulowana w zakresie od 180 do 370 g. Cykl formowania i prasowania 24 klinków trwa 20 sekund (co sekundę powstaje jeden klinek) – w dotychczasowej technologii proces ten trwał dwie godziny.
Linia z pakowaczką zainstalowana została na powierzchni 500 m?. Wartość inwestycji wyniosła ok. 10 milionów zł i została sfinansowana ze środków własnych. Dzięki niej przewidywanych jest utworzenie 10 nowych miejsc pracy.
Na nowej linii Mlekovita produkuje sery twarogowe w dwóch kształtach: klinku oraz tzw. stadionie. To innowacyjne sery twarogowe, zachowujące to, co w mleku najcenniejsze: wyjątkowe bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Są smaczne i lekkostrawne, stanowią podstawę każdej zbilansowanej diety. Doskonałe zarówno na codzienne kanapki, do tradycyjnych pierogów, naleśników, jak również do smakowitych ciast i deserów. W formie „stadion” oferowane są w 200-gramowym wariancie półtłustym, a w tradycyjnej formie klinka w porcji 230 g w trzech opcjach: chudej, półtłustej i tłustej. Dostępne w poręcznych, stabilnych opakowaniach z wygodną opcją wielokrotnego otwierania i zamykania pozwalają dłużej cieszyć się oryginalnym smakiem i świeżością twarogu.
Mlekovita, firma o długoletniej tradycji i ugruntowanej marce nie tylko na rynku polskim, ale również zagranicznym, jest największą grupą mleczarską w Polsce. Tworzy ją 13 zakładów produkcyjnych i 23 własne centra dystrybucyjne. Wytwarza szeroki asortyment ponad 400 markowych produktów (m.in.: sery twarde dojrzewające typu holenderskiego, szwajcarskiego i angielskiego, sery topione i wędzone, sery sałatkowo-kanapkowe, serek ziarnisty, sery mozzarella, mleka UHT o zróżnicowanej pojemności i zawartości tłuszczu, mleka pasteryzowane, śmietanki UHT, mleczka zagęszczone, mleczka smakowe, kefiry, jogurty, maślanki, twarogi i twarożki smakowe, śmietany i śmietanki, masła i miksy maślane, mleka w proszku oraz serwatkę w proszku), które są liderami kategorii w branży (np. mleko POLSKIE w butelce, mleko WYPASIONE, ser FAVITA, ser SOKÓŁ, masło ekstra POLSKIE).
Mlekovita jest przedsiębiorstwem ze 100-procentowym kapitałem polskim i niekwestionowanym liderem branży w kraju oraz liderem eksportu sektora mleczarskiego. Za swój największy sukces uznaje przede wszystkim satysfakcję klientów, oferując im produkty najwyższej jakości i rokrocznie wprowadzając nowy asortyment, który nie tylko zdobywa uznanie konsumentów, ale i liczne nagrody (np. renomowane tytuły w badaniach konsumenckich: Wybór Konsumenta, Odkrycie Roku, Najlepsze w Polsce itp.; złote medale prestiżowych krajowych i zagranicznych targów, uznanie ekspertów biznesu: Superbrands, Solidna Firma, Filar Polskiej Gospodarki itp.; oraz nagrody o znaczeniu międzynarodowym: Lider Polskiego Exportu, Mister Eksportu, Medal Europejski itp.). Efektywność zarządzania i osiągane rokrocznie coraz lepsze wyniki finansowe bezpośrednio przekładają się na systematyczny wzrost wartości marki, która według rankingu dziennika Rzeczpospolita jest obecnie najcenniejszą marką w produkcyjnym sektorze polskiej gospodarki.
9005714
1