Przedsiębiorstwo zarządzane przez Dariusza Sapińskiego zdobyło, biorąc pod uwagę branżę spożywczą, pierwsze miejsce w pierwszym rankingu „Porannego” INNOWACJE 2007. Firmie przyznano też Mleczną Perłę – nagrodę VIII Międzynarodowych Targów „Ferma bydła”.
Mlekovita w ankietowym konkursie została okrzyknięta najlepszą, bo jest firmą, która nie obawia się żadnych wyzwań. Stawia na systematyczny rozwój i nowoczesność. Wierząc słowom Drucker’a: „kto nie jest innowacyjny – umiera”,Mlekovitaw okresie 2006 – 2007 wprowadziła szereg innowacji: ekskluzywne wyroby w zakresie produktów świeżych oraz serów twardych i topionych, certyfikat Zintegrowanego Systemu Zarządzania ( ISO 9001, ISO14001, ISO 22000), pozwolenie na eksport do Rosji i wszystkich krajów świata, dwa patenty zgłoszone do Urzędu Patentów i pięćdziesiąt znaków towarowych zastrzeżonych w Urzędzie Patentowym, osiem licencji, dziesięć nowych technologii, stosowanie innowacyjnych metod i narzędzi w marketingu w zakresie komunikacji z konsumentem.
Wymienione „ulepszenia” podniosły jakość i wydajność przedsiębiorstwa. Umocniły jego pozycję na rynku krajowym i zagranicznym. Wpłynęły na sukces firmy regularnie zdobywającej nagrody.
Ostatnio, na targach „Ferma bydła” – luty 2008 MLEKOVICIE przyznano Mleczną Perłę za sery twarde dojrzewające w plastrach – Sokół, Gouda, Edamski. Ekspercka komisja nagrodziła produkt, bo jest on wyrobem innowacyjnym: zdrowym, smacznym, nowocześnie zapakowanym. Umieszczenie sera w tacce z mechanizmem „otwórz – zamknij” ułatwia jego przechowywanie i spożywanie. Dlatego wyrób cieszy się ogromnym powodzeniem!
Obie nagrody dostarczyły MLEKOVICIE wiele radości. Dowodzą bowiem, że firma jest szanowana i przez konsumentów, i przez ekspertów z branży mleczarskiej. Ponadto ranking i targi - to dobry sposób promowania tego, co naprawdę dobre!