W dniu 31.03.2009 odbyło się Walne Zgromadzenie przedstawicieli Członków Spółdzielni Mleczarskiej Mlekovita, na którym to Prezes Zarządu przedstawił sprawozdanie z działalności firmy oraz wyniki roku 2008. Podjęto szereg uchwał, z których najważniejsza w strategii firmy to uchwała dotycząca przyłączenia w struktury Mlekovity na zasadzie prawa spółdzielczego Spółdzielni Mleczarskiej „Sudowia” w Suwałkach.
Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" w Suwałkach jest kontynuatorką tradycji pierwszej spółdzielni mleczarskiej powstałej na Suwalszczyźnie w 1925 roku. W trakcie dotychczasowej działalności Spółdzielnia przechodziła wiele zmian organizacyjnych. Obecną nazwę przyjęła w 1986 roku.
Spółdzielnia prowadzi działalność w zakresie:
- skupu i zakupu mleka surowego,
- przetwórstwa mleka i dystrybucji wyrobów gotowych,
- zaopatrzenia rolników w środki i sprzęt do produkcji mleka oraz wyroby własne.
Średnioroczne zatrudnienie w Spółdzielni wynosi 260 osób.
Atutem Spółdzielni, pozwalającym na produkcję bardzo szlachetnych i wyszukanych wyrobów, jest jej położenie na obszarze Zielonych Płuc Polski - w bliskim sąsiedztwie Wigierskiego Parku Narodowego i Suwalskiego Parku Krajobrazowego.
Spółdzielnia Mleczarska "Sudowia" jest producentem szerokiej gamy produktów, przede wszystkim serów, napojów mlecznych UHT i masła. Specjalizuje się w wytwarzaniu serów twardych, głównie typu holenderskiego, takich jak: gouda, edamski, suwalski, warmiński, morski, podlaski i piwny typu parmezan. Jako jedyna w kraju, produkuje mleko UHT oraz masło ekstra z dodatkiem Omega 3.
Po połączeniu firm, nazwa i logo suwalskiej mleczarni ulegną zmianie. Produkowane w Suwałkach wyroby mleczarskie opatrzone będą nazwą Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita oddział w Suwałkach, oraz logiem Mlekovity.
Planowana jest także rozbudowa hurtowni nabiałowej. Sieć dystrybucji obejmie rejon północno - wschodniej Polski.
W zakresie produkcji nastąpi specjalizacja w dziedzinie najlepszych wyrobów, co przyczyni się do zwiększenia dochodowości i rentowności.
Na przejęciu skorzystają także rolnicy – dostawcy surowca. Gwarancja odbioru mleka oraz stabilne ceny to pewność bytu dla nich i ich rodzin.
Jednogłośnie udzielono absolutorium dla Prezesa Zarządu Dariusza Sapińskiego.
Mlekovita to największa mleczarska grupa kapitałowa w kraju, produkująca najwyższej jakości wyroby mleczarskie - nowoczesne przedsiębiorstwo, w którym bezpieczeństwo zdrowotne wytwarzanych produktów oraz bogactwo oferty asortymentowej doskonale ze sobą współgrają. Całkowicie polski kapitał, surowiec najwyższej jakości, nowoczesny park maszynowy, innowacyjne i unikalne technologie produkcyjne oraz sprawne zarządzanie to najważniejsze atuty firmy. Mlekovita to marka rozpoznawalna, wyróżniana i systematycznie nagradzana już od wielu lat – najbardziej wartościowa wśród marek produktów mleczarskich. Oferta asortymentowa obejmuje ponad 300 produktów takich kategorii, jak:sery twarde dojrzewające typu szwajcarskiego i holenderskiego w blokach, kawałkach oraz plastrach,sery topione w batonach, kiełbaskach i kostkach,sery miękkie solankowe, sery mozzarella mleko spożywcze w butelkach i kartonach,mleczne napoje fermentowane: jogurty, kefiry i maślanki,mleka UHT i galanteria UHT: mleczka zagęszczone, śmietanki i mleczka smakowe,twarogi i twarożki smakowe,masła i miksy maślane,bezwodny tłuszcz mleczny,mleko i serwatka w proszku,lody.Grupę Kapitałową MLEKOVITA tworzą obecnie zakłady zajmujące się przetwórstwem i dystrybucją wyrobów mleczarskich: macierzysty w Wysokiem Mazowieckiem, a także w Bielsku Podlaskim, Morągu, Zakopanem, Lubawie i Działdowie oraz magazyny dystrybucyjne w Pieniężnie, Chrzanowie, Kluczborku, Kowalewie Pomorskim, Piasecznie, Wyszkowie, Łodzi, Białymstoku, Jadownikach i Goręczynie.8248966
1