Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mlekovita liderem rynku serów

25 lutego 2005

Spółdzielnia Mleczarska Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem jest czołowym producentem serów w Polsce i umacnia swoją pozycję w tym sektorze - wynika z najnowszego raportu przygotowanego przez firmę SPARKS POLSKA.

Sery firmy Mlekovita są jednymi z najchętniej kupowanych przez konsumentów i posiadają największy udział rynkowy wśród wszystkich producentów. Udziały holdingu mleczarskiego Mlekovita wraz z podmiotami zależnymi w rynku serów twardych dojrzewających wynoszą około 18 proc. (pod względem ilościowym).

Rocznie produkuje ich około 20 tys. ton. Są one także głównym towarem eksportowym na rynki zachodnie - wysyłane są m.in. na rynki UE, do USA i Japonii i stanowią około 40 proc. ogólnego eksportu. Co ważne, Mlekovita eksportuje sery pod własnym znakiem handlowym. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SMG/KRC, spośród serów miękkich, klienci najchętniej kupują Fetę z Mlekovity. Podlaska firma jest jedynym producentem tego gatunku sera w Polsce.

Polska na piątym miejscu

Polska z produkcją 500 tysięcy ton serów rocznie znalazła się na piątym miejscu w Unii Europejskiej. Wielka Brytania spadła tym samym na miejsce szóste - poinformowała niemiecka firma ZMP, zajmująca się analizami rynkowymi. Liderem produkcji sera w UE są Niemcy (1,85 miliona ton w roku 2004), a za nimi: Francja (1,67 miliona ton), Włochy (985 tys. ton) i Holandia (674 tys. ton).

Duży sukces rynkowy odniosły także produkowane przez Mlekovitę napoje mleczne, szczególnie zaś połączenie mleka z sokiem pod nazwą Orange Vita. Z badań SMG/KRC wynika, że po mleczne napoje Mlekovity sięga 16 proc. polskich konsumentów.

Mlekovita w dalszym ciągu zamierza inwestować w produkcję serów oraz rozwijać ich sprzedaż. We wrześniu 2005 r. uruchomiona będzie nowa linia do produkcji serów twardych dojrzewających o wydajności 500 tys. litrów mleka na dobę. Jej koszt to 15 mln zł. Nowa linia pozwoli zwiększyć produkcję serów z 80 do 120 ton na dobę.

- Dzięki temu ugruntujemy pozycję lidera w produkcji serów twardych dojrzewających w Polsce - mówi prezes Dariusz Sapiński.

Z roku na rok spółdzielnia Mlekovita notuje wzrost w produkcji i sprzedaży serów. W roku 2004 w stosunku do 2003 zanotowano wzrost: o 51 proc. w produkcji serów świeżych, o 57 proc. w produkcji serów dojrzałych, o 9 proc. w serach topionych i o 7,5 proc. sera typu feta.


POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę