Mlekovita jest pierwszą w Polsce mleczarnią produkującą margaryny i miksy masła roślinnego oraz śmietankowego. 26 czerwca w siedzibie firmy w Wysokiem Mazowieckiem uroczyście uruchomiono zakład do produkcji tych tłuszczów
Główna linia, wyprodukowana przez niemiecką firmę Schröder, warta jest 8 mln
zł. Koszt całej inwestycji, której zainstalowanie zajęło Mlekovicie dwa lata -
to blisko 20 mln zł. Montowały ją dwie białostockie firmy: Fadbet i
Instal.
Mlekovita sfinansowała przedsięwzięcie głównie z własnych
środków, a tylko część z kredytu bankowego. Zakład jest w stanie wyprodukować 80
ton produktów na dobę.
Największą jednak sztuką jest sprzedanie tej
produkcji – mówił podczas wczorajszej konferencji prasowej prezes mleczarni
Dariusz Sapiński. – My jesteśmy w tej szczęśliwej sytuacji, że mamy własną
sieć dystrybucji, którą wykorzystamy również do sprzedaży tłuszczów
roślinnych.
Prezes Mlekovity ambitnie zakłada, że w ciągu
kilkunastu miesięcy jego firma opanuje ok. 10 proc. krajowego rynku margaryn i
miksów. Produkty te trafią także za granicę - głównie na rynki
wschodnie.
W Mlekovicie dobiegają również końca prace przy uruchomieniu
kolejnej linii wytwarzania serów twardych typu Euroblok. Pozwoli to zwiększyć
zdolności przetwórcze o ponad 300 tysięcy litrów mleka na dobę. Ta ostatnia
inwestycja kosztować będzie 15 milionów złotych, ale w 40 proc. sfinansowana
będzie ze środków funduszu SAPARD.
Zapytany wczoraj przez
dziennikarzy prezes Sapiński przyznał, że zarząd Mlekovity złożył ofertę
przejęcia mleczarni w Zambrowie. O tej ostatniej głośno było ostatnio w mediach
ze względu na jej przymiarki do fuzji z grajewskim Mlekpolem. Przeciwko
połączeniu jednak ostro zaprotestowali pracownicy i dostawcy zambrowskiej
mleczarni. Prezes Sapiński nie chciał wczoraj rozwijać tematu ewentualnej fuzji.
Podkreślił jedynie, że nie zamierza kupować kota w worku i najpierw sprawdzi
dokładnie sytuację potencjalnego partnera.
Mlekovita to jedna z
największych spółdzielni mleczarskich w Polsce. Dziennie przetwarza 1,6 miliona
litrów mleka. Swoje wyroby eksportuje do wielu państw świata. Ma certyfikaty
dopuszczające wyroby na rynek Unii Europejskiej.