Początki neolitycznej hodowli na Wyspach Brytyjskich wiążą się również z początkami spożycia mleka. Dowiodły tego ostatnie badania, których wyniki zostały opublikowane na łamach "Proceedings of the National Academy of Science".
Informacji na temat diety prehistorycznych mieszkańców Wysp Brytyjskich dostarczyły ostatnie badania angielskich biochemików i archeologów. Zespół naukowców działający pod kierownictwem Marka Copleya, biochemika z Uniwersytetu w Bristolu, przebadał ślady związków organicznych znajdujące się na ceramice pochodzącej z kilkunastu stanowisk archeologicznych.
Badania angielskich naukowców polegały na analizie cząsteczek tłuszczu pochodzenia mlecznego, który przetrwał na powierzchni wielu fragmentów ceramicznych. Na rozróżnienie cząsteczek pochodzenia mlecznego od tłuszczu pochodzącego z mięsa pozwala różna zawartość izotopów węgla C12 i C13. Analizie zostało poddanych ponad 950 fragmentów ceramiki pochodzącej z okresu neolitu, brązu i epoki żelaza, odnalezionych na 14 stanowiskach archeologicznych południowej Anglii. Rejon ten jest kolebką osadnictwa ludzkiego na Wyspach Brytyjskich.
Dotychczasowe badania archeolozoologiczne potwierdzały, że pierwsze próby hodowli zwierząt przez mieszkańców Wysp Brytyjskich miały miejsce w V tysiącleciu p.n.e. Świadczą o tym charakterystyczne zmiany budowy kości zwierzęcych odnajdowanych na stanowiskach neolitycznych. Jednak nikt z badaczy nie podejrzewał, że początki wczesnej hodowli są również początkami wykorzystania mleka zwierząt hodowlanych. Rzadkie znaleziska świadczące o produkcji nabiału, takie jak cedzaki czy specjalne formy ceramiczne służące do gotowania sera, pochodzą dopiero z późniejszych okresów.
Badania zespołu angielskich naukowców dowiodły, że mleko i jego przetwory, pod postacią różnych rodzajów serów i jogurtów, stanowiły ważny składnik diety mieszkańców Wysp począwszy od epoki neolitu aż po czasy rzymskie. W początkowym okresie przetwarzane mleko pochodziło głównie od owiec i kóz, małych przeżuwaczy, które zostały udomowione najwcześniej. W późniejszym okresie głównym dostarczycielem mleka stały się krowy.