Produkcja mleka wzbogaconego kwasami tłuszczowymi ruszyła w Spółdzielni Mleczarskiej Sudowia w Suwałkach (woj. podlaskie). To pierwszy tego typu produkt w Polsce.
Dotychczas podobne mleko z dodatkiem kwasów tłuszczowych grupy omega-3 było
produkowane tylko w USA, Japonii i od niedawna również w Niemczech. Kwasy
omega-3 występują prawie wyłącznie w tłuszczu ryb morskich. Mleko z tym
dodatkiem nie ma w ogóle smaku ani woni ryb.
Kwasy te obniżają ryzyko
występowania zawału serca, zmniejszają możliwość tworzenia skrzepów krwi.
Obniżają także poziom złego cholesterolu, tj. LDL, a podwyższają zawartość
dobrego, czyli HDL. W ten sposób ograniczają zmiany miażdżycowe w naczyniach
krwionośnych. Kwasy wspomagają także proces widzenia - są ważnym składnikiem
siatkówki oka. Bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, gdyż są
zasadniczym składnikiem błony komórkowej komórek nerwowych. Łagodzą też objawy
depresji i zaburzeń pamięci. Patent na użycie kwasów tłuszczowych omega-3 w
mleku pochodzi z 2002 roku, a jego właścicielem jest Instytut Mleczarstwa w
Warszawie. Spółdzielnia Mleczarska Sudowia ma wyłączność na jego stosowanie. W
Europie znane są dwa patenty, które umożliwiają dodawanie kwasów omega-3 do
żywności.
Na razie głównymi odbiorcami wzbogaconego mleka będą sklepy i
hurtownie ze Śląska i Suwalszczyzny. Prezes Sudowii Bożena Dobrzyń
poinformowała, że pierwsza partia mleka trafi na rynek w końcu
czerwca.