Jeszcze nie uporaliśmy się ze "świńską górką", a już rośnie serowa. W magazynach mleczarni zapasy serów dojrzewających sięgają 10 tys. ton, a ilość skupowanego mleka wciąż rośnie i na coś trzeba je przerobić.
Sery to poza mlekiem w proszku to produkt strategiczny dla naszych zakładów.
Niestety, w ciągu roku ich ceny spadły o jedną czwartą. Na razie nie ma szans na
zwiększenie eksportu.
Rusza za to system dopłat do przechowalnictwa: 13
tys. ton serów, 7 tys. ton masła i 5 tys. ton mleka w proszku. Magazynowanie
potrwa 3 miesiące, ale zdaniem fachowców to nie rozwiązanie sprawy, lecz tylko
jej odwleczenie.
Tylko mleko w proszku sprzedaje się teraz na bieżąco.
Mimo znacznych obniżek cen w mleczarniach ani masło, ani sery w sklepach nie
tanieją.
Artykuły mleczarskie (hurtowe ceny zbytu) zł/kg
Sery
twarde 7,50-9,00
Masło w blokach 7,20-8,00
Po wstąpieniu do Unii w
górę mają pójść nie tylko ceny skupu mleka, ale i artykułów mleczarskich. Teraz
sery twarde i masło są tam o połowę droższe niż u nas.