Mixełko Łaciate produkowane przez SM Mlekpol z Grajewa uznane zostało za najlepsze spośród dziesięciu tłuszczów stołowych. Wyniki oceny tych produktów zamieszcza Świat Konsumenta.
Celem badań była porównawcza ocena wybranych, dostępnych na naszym rynku tłuszczów stołowych będących mieszankami masła i różnego rodzaju tłuszczów roślinnych,
a także rozpoznanie wiedzy konsumentów na ich temat. Ocenie poddano 10 produktów: Mixełko Łaciate, Pasłęcki Mix Extra, Osełkę Lidzbarską, Primo Ostrołęckie Delikatne, Osełkę Warmińską, Extra Mazurskie, Pyszne Śmietankowe, Bielskie Extra, Osełkę Śmietankową i Dobre Małopolskie.
Ocenie poddano skład zgodny z deklaracją producenta, zawartość i świeżość tłuszczu, wartość żywieniową i jakość sensoryczną. Jednym z kryteriów oceny była także konsumencka ocena opakowania.
Z przeprowadzonych badań wynika, iż za najlepsze należy uznać Mixełko Łaciate, które oceniono jako bardzo dobre. Charakteryzuje się ono wysoką zawartością pożądanych w diecie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych i jednocześnie stosunkowo niską zawartością niepożądanych izomerów trans. Mixełko Łaciate oraz Primo Ostrołęckie otrzymały najwyższą ocenę jakości sensorycznej świadczącą o stopniu zharmonizowania poszczególnych cech w produkcie (intensywny maślany zapach i smak oraz bardzo dobra rozpływalność w ustach). Ponadto opakowanie Mixełka Łaciatego zostało najwyżej ocenione przez konsumentów.
Ocena wykazała, iż grupa produktów sprzedawanych jako mieszkanki (miksy) tłuszczów roślinnych i zwierzęcych jest bardzo zróżnicowana pod względem składu, wartości żywieniowej i organoleptycznej. Produkty do oceny zakupiono w ogólnodostępnych sklepach.
Badania przeprowadzono w okresie od października 2006 do stycznia 2007 roku. Sfinansowane zostało ze środków Unii Europejskiej oraz Urzędu Ochrony Konkurencji
i Konsumentów.