Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Maćkowy ma już pół wieku

25 lutego 2003

Pół wieku istnienia będzie w tym roku świętować Spółdzielnia Mleczarska Maćkowy. Jest ona jednym z najnowocześniejszych zakładów mleczarskich, do czego przyczyniała się 18-letnia prezesura pani Teresy Krystman. Wyroby z Maćków znane są dziś nie tylko w Europie, ale i po drugiej stronie Atlantyku.

Spółdzielnia Mleczarska Maćkowy powstała w 1953 roku w Gdańsku. Jest jednym z największych na Wybrzeżu zakładów mleczarskich. Posiada 3 zakłady produkcyjne:  w Gdańsku,  w Trąbkach Wielkich i w Górowie Iławieckim. Każdego dnia w mleczarni przerabia się około 200 tysięcy litrów mleka najwyższej jakości. Załoga liczy 500 pracowników.

 Maćkowy nie są producentem mleczarskiej masówki, lecz mlecznej galanterii, o szczególnych walorach smakowych i akceptowanych przez rynek kompozycjach – mówi prezes Teresa Krystman.

Spółdzielnia w drodze do Unii Europejskiej stawia na jakość wyrobów i sprawność procesów zarządzania. W czerwcu 2000 roku SM Maćkowy nadano Certyfikat Zatwierdzenia Systemu Zarządzania Jakością wg ISO 9001 wydany przez Lloyd's Register Quality Assurance - Polska. Firma spełnia także wymogi systemu HACCP. Ponad to na długiej liście nagród, wyróżnień i tytułów znajdują się m.in. :

- produkt zalecany przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii kierowaną przez prof. Z. Religę dla mleka acidofilnego
- certyfikat Jakości Q dla Mleka Milkat
- Polska Dobra Żywność dla 35 produktów - znak wyróżniający najlepszej jakości produkty żywnościowe, wytwarzane z krajowych surowców nadawany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- wyróżnienie na Targach TASPOL '2000 mleko UHT o obniżonej zawartości laktozy MILAKT (jedyny w Polsce producent tego typu mleka, niezbędnego ze względów zdrowotnych dla 37% Polaków)
- Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawszy produkt targów dla biojogurtów owocowo-warzywnych, Maj 2000 Mleczna Rewia 2000
- Hit Polagra za biojogurty owocowo-warzywne POLAGRAFOOD 2000

Od lat inwestuje się tutaj w nowoczesny park maszyn i nowe technologie. Obecnie Spółdzielnia Maćkowy jest jednym z 26 polskich zakładów mleczarskich, które bez żadnych ograniczeń i warunków będą mogły sprzedawać swe wyroby na rynkach Unii Europejskiej. Unia Europejska, w sensie obowiązujących w niej przepisów, norm i obyczajów jest u nas obecna od dawna – mówi prezes Teresa Krystman. W tym roku, kosztem 13 milionów złotych, wykonamy niezbędne inwestycje, m.in. związane z poprawą warunków socjalnych załogi i zadaszeniem ekspedycji. Różnorodność galanterii mlecznej, jakość produktów, atrakcyjność kolorowych opakowań, pozwala traktować nasze wyroby jako w pełni konkurencyjne na rynku europejskim – ze spokojem konkluduje pani prezes.

Już teraz pewna ilość mleka UHT i galanterii mlecznej Maćkowy wysyłana jest do Kanady. Nie do końca wyjaśnioną tajemnicą jest pojawianie się wyrobów Maćków na rynku amerykańskim, gdzie np. w Chicago mleko UHT sprzedaje się po 4 dolary za litr. Być może to "mleczni przemytnicy" nielegalnie zarabiają na gdańskich wyrobach. Spółdzielnia zainteresowana jest również rynkami wschodnimi, współpracuje z Kaliningradem, nawiązała kontakty z Ukrainą, gdzie istnieje zainteresowanie wspólną produkcją przy wykorzystaniu zbędnych w Polsce, ale wciąż sprawnych maszyn.


POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę