Ujemny bilans energetyczny u krów mlecznych to poważny problem hodowców bydła mlecznego w okresie przejściowym. Sucha masa (DMI), którą pobierają krowy nie jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowania energetycznego. By zoptymalizować i usprawnić procesy metaboliczne u krów, badacze i naukowcy firmy Provimi opracowali nowy dodatek do paszy LIFT.
Rola wątroby w hodowli krów w okresie przejściowym
Krowy są w stanie zmobilizować dziennie ponad 1 kilogram własnego tłuszczu, by zrekompensować straty energetyczne powstałe w skutek nieprawidłowego bilansu energetycznego. Powstały tłuszcz jest metabolizowany w wątrobie, co stanowi duże obciążenie i prowadzi do stłuszczenia . Nadmierna mobilizacja zapasów tłuszczowych stanowi duże obciążenie dla wątroby – jednego z kluczowych organów biorących udział w procesie trawienia – mówi Marcin Goździela, Dyrektor Linii Gatunkowej Bydło w firmie Provimi.
Stłuszczenie wątroby może z kolei prowadzić do innych zaburzeń, takich jak: ketoza, przemieszczenie trawieńca, choroby kopyt, zapalenie wymion, zapalenie macicy, zatrzymanie łożyska, spadek płodności oraz zaburzenia produkcji mocznika. Nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby ma zatem zgubny wpływ na stan zdrowia zwierząt oraz ich mleczność i opłacalność hodowli.
Rys. 1. Negatywny bilans energetyczny krów mlecznych
LIFT - dodatek, który usprawnia procesy trawienia w wątrobie
LIFT jest dodatkiem do paszy, który pomaga zoptymalizować naturalne zasoby gromadzone w wątrobie i zwiększyć produktywność wysokowydajnych krów mlecznych, wpływa na zdrowie i płodność zwierząt. Formuła oraz skuteczność udoskonalonego mleka CLS, które obecnie nosi nazwę LIFT zostały potwierdzone przez badania przeprowadzone przez firmę Provimi w Holandii – podkreśla Marcin Goździela.
Dodatkowo, badania wykazały, że LIFT przynosi lepsze rezultaty w zakresie poprawy i funkcjonowania wątroby niż mleko CLS.
Rys. 2 Niezestryfikowane kwasy tłuszczowe - NEFA (przepływ do wątroby)
Rys. 3 niezestryfikowane kwasy tłuszczowe: zawartość cholesterolu
Zalety LIFT:
Poprawia metabolizm
Pozwala na wydajniejsze wykorzystywanie składników odżywczych i ogranicza mobilizację zapasów tłuszczu
Dostarcza więcej energii do gruczołów mlekowych, co wpływa na mleczność
Zmniejsza ryzyko występowania stłuszczenia wątroby
7321506
1