Ptak_Waw_CTR_2024

LIFT nowy dodatek do paszy, wspomagający pracę wątroby

15 listopada 2011
Ujemny bilans energetyczny u krów mlecznych to poważny problem hodowców bydła mlecznego w okresie przejściowym. Sucha masa (DMI), którą pobierają krowy nie jest w stanie w pełni pokryć zapotrzebowania energetycznego. By zoptymalizować i usprawnić procesy metaboliczne u krów,  badacze i naukowcy firmy Provimi opracowali nowy dodatek do paszy LIFT.

Rola wątroby w hodowli krów w okresie przejściowym
Krowy są w stanie zmobilizować dziennie ponad 1 kilogram własnego tłuszczu, by zrekompensować straty energetyczne powstałe w skutek nieprawidłowego bilansu energetycznego. Powstały tłuszcz jest metabolizowany w wątrobie, co stanowi duże obciążenie i prowadzi do stłuszczenia . Nadmierna mobilizacja zapasów tłuszczowych stanowi duże obciążenie dla wątroby – jednego z kluczowych organów biorących udział w procesie trawienia – mówi Marcin Goździela, Dyrektor Linii Gatunkowej Bydło w firmie Provimi.
Stłuszczenie wątroby może z kolei prowadzić do innych zaburzeń, takich jak:  ketoza, przemieszczenie trawieńca, choroby kopyt, zapalenie wymion, zapalenie macicy, zatrzymanie łożyska, spadek płodności oraz zaburzenia produkcji mocznika. Nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby ma zatem zgubny wpływ na stan zdrowia zwierząt oraz ich mleczność i opłacalność hodowli.



Rys. 1. Negatywny bilans energetyczny krów mlecznych


LIFT - dodatek, który usprawnia procesy trawienia w wątrobie
LIFT jest dodatkiem do paszy, który pomaga zoptymalizować naturalne zasoby gromadzone w wątrobie i zwiększyć produktywność wysokowydajnych krów mlecznych, wpływa na zdrowie i płodność zwierząt. Formuła oraz  skuteczność udoskonalonego mleka CLS, które obecnie nosi nazwę  LIFT zostały potwierdzone przez badania przeprowadzone przez firmę Provimi w Holandii – podkreśla Marcin Goździela.
Dodatkowo, badania wykazały, że LIFT przynosi lepsze rezultaty w zakresie poprawy i funkcjonowania wątroby niż mleko CLS.



Rys. 2  Niezestryfikowane kwasy tłuszczowe -   NEFA (przepływ do wątroby)                                         



Rys. 3 niezestryfikowane kwasy tłuszczowe: zawartość  cholesterolu

Zalety LIFT:
Poprawia metabolizm
Pozwala na wydajniejsze wykorzystywanie składników odżywczych i ogranicza mobilizację zapasów tłuszczu
Dostarcza więcej energii do gruczołów mlekowych, co wpływa na mleczność
Zmniejsza ryzyko występowania stłuszczenia wątroby

POWIĄZANE

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...

Od 23 września br. OSM Piątnica prowadzić będzie kampanię promującą Skyry – jogu...

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: “Międzyn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę