W Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim spotkała się regionalna komisja
ds. rozwoju mleczarstwa.
Uczestnicy konferencji skoncentrowali się na
aspektach ekonomicznych funkcjonowania wielkopolskich mleczarni i zakładów im
towarzyszących.
W Wielkopolsce funkcjonuje dziś kilkadziesiąt spółdzielni mleczarskich,
różnej wielkości o rozmaitej kondycji ekonomicznej. Są wśród nich zakłady
doskonale już dziś radzące sobie na unijnych rynkach, są i takie, które stoją na
granicy upadku. Także w poprzednich latach w regionie zdarzały się bankructwa
mleczarni, lub ich likwidacja z powodu niemożności sprostania normom narzuconym
przez prawo unijne.
Zwłaszcza dwie sprawy interesują dziś szefów firm
branży mleczarskiej: to, w jakim stopniu konieczna będzie ich modernizacja, i
jak można skutecznie sprzedawać swoje produkty na rynkach europejskich.
Postanowiono, że zespół specjalistów z Akademii Ekonomicznej przygotuje analizę
kondycji wielkopolskich spółdzielni mleczarskich, zakładów przetwórczych itp.
oraz aktualnej sytuacji i tendencji na rynku.
Uczestnicy spotkania
przyjęli, że z jakimikolwiek sugestiami dotyczącymi zmian w strukturze
wielkopolskiego mleczarstwa (np. łączenia małych spółdzielni w większe)
poczekają do zakończenia prac nad opinią ekonomistów. W spotkaniu wzięli udział
m. in przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego, Wielkopolskiej Izby Rolniczej i
regionalny lekarz weterynarii.