Gen, który decyduje o ilości produkowanego przez krowę mleka oraz o zawartości w nim tłuszczu i białka, zidentyfikowali naukowcy fińscy i belgijscy. Wyniki publikuje pismo "Genetics".
Gen reguluje pracę receptora jednego z hormonów wzrostu i jest zlokalizowany na chromosomie 20. - informują naukowcy z Centrum Badań nad Rolnictwem przy fińskim ministerstwie rolnictwa oraz z Uniwersytetu w Liege w Belgii. Tak zwana "wodna" wersja genu powoduje wzrost produkcji mleka na jedną krowę o 200 kg rocznie, ale jest ono jednocześnie uboższe w tłuszcz i białko. Wersja uważana przez badaczy za bardziej "ekonomiczną" powoduje produkcję mniejszych ilości mleka, ale za to o większej zawartości białka i tłuszczu.
Według dr Johanny Vilkki, która brała udział w badaniach, poszukiwanie genów, które decydują o cechach mleka, nie jest priorytetowe dla hodowców, gdyż stosunkowo łatwo ulepszyć jakość mleka stosując tradycyjne metody krzyżowania bydła. Jednak autorzy uważają, że ich badania pomogą hodowcom wyselekcjonować byki, których potomstwo będzie produkować mleko w najbardziej ekonomiczny sposób. W tym celu naukowcy fińscy opracowali też metodę, która pozwala identyfikować warianty genu w biopsjach pobieranych z zarodków krowich. Dzięki temu, można będzie selekcjonować zarodki pod kątem "ekonomicznej" wersji genu.
Obecnie zespół fiński zajmuje się też poszukiwaniem genu warunkującego podatność krów na zapalenie wymion. Takie badania cieszą się ogromnym zainteresowaniem hodowców, gdyż odporność na choroby jest cechą, którą trudno selekcjonuje się w tradycyjny sposób.