Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kanada: Roquefort Papillon wycofywany ze sklepów

23 czerwca 2015
Saputo, kanadyjska mleczarnia o obrotach rocznych na poziomie 6,44 mld euro rocznie (2014) ogłosiła wycofywanie z rynku sera Roquefort Papillon w porcjach 100 g i kręgach 1,375 kg o terminie przydatności do spożycia 15.09.2015. Powodem jest to, że może zawierać niebezpieczną toksynę produkowaną przez jeden ze szczepów Staphylococcus.

Roquefort jest wycofywany ze sklepów razem z Kanadyjską Inspekcją Żywności (CFIA). Wycofaniu podlega 900 kg produktu.
Produkt wytwarzany jest we francuskiej mleczarni La Fromagerie Papillon i dystrybuowany w Kanadzie przez Saputo.

Jak dotąd nie było raportów o zachorowaniach wywołanych spożyciem tego wyrobu.
Spożycie produktu może wywołać objawy takie jak nudności, wymioty, gorączkę. W ciężkich przypadkach bóle głowy, skurcze mięśni i ciśnienia krwi.


POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę