europejskie forum rolników 2025

Kanada: Roquefort Papillon wycofywany ze sklepów

23 czerwca 2015
Saputo, kanadyjska mleczarnia o obrotach rocznych na poziomie 6,44 mld euro rocznie (2014) ogłosiła wycofywanie z rynku sera Roquefort Papillon w porcjach 100 g i kręgach 1,375 kg o terminie przydatności do spożycia 15.09.2015. Powodem jest to, że może zawierać niebezpieczną toksynę produkowaną przez jeden ze szczepów Staphylococcus.

Roquefort jest wycofywany ze sklepów razem z Kanadyjską Inspekcją Żywności (CFIA). Wycofaniu podlega 900 kg produktu.
Produkt wytwarzany jest we francuskiej mleczarni La Fromagerie Papillon i dystrybuowany w Kanadzie przez Saputo.

Jak dotąd nie było raportów o zachorowaniach wywołanych spożyciem tego wyrobu.
Spożycie produktu może wywołać objawy takie jak nudności, wymioty, gorączkę. W ciężkich przypadkach bóle głowy, skurcze mięśni i ciśnienia krwi.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę