Saputo, kanadyjska mleczarnia o obrotach rocznych na poziomie 6,44 mld euro rocznie (2014) ogłosiła wycofywanie z rynku sera Roquefort Papillon w porcjach 100 g i kręgach 1,375 kg o terminie przydatności do spożycia 15.09.2015. Powodem jest to, że może zawierać niebezpieczną toksynę produkowaną przez jeden ze szczepów Staphylococcus.
Roquefort jest wycofywany ze sklepów razem z Kanadyjską Inspekcją Żywności (CFIA). Wycofaniu podlega 900 kg produktu.
Produkt wytwarzany jest we francuskiej mleczarni La Fromagerie Papillon i dystrybuowany w Kanadzie przez Saputo.
Jak dotąd nie było raportów o zachorowaniach wywołanych spożyciem tego wyrobu.
Spożycie produktu może wywołać objawy takie jak nudności, wymioty, gorączkę. W ciężkich przypadkach bóle głowy, skurcze mięśni i ciśnienia krwi.