OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Jogurty Polskie nowej generacji z dodatkiem Omega 3

13 lutego 2009
W trosce o zdrowie konsumentów Mlekovita proponuje jogurty nowej generacji, które kompleksowo zatroszczą się o nasze zdrowie. W nowej ofercie posiadamy:
    * Jogurt pitny aloes - omega 3
    * Jogurt pitny żurawina - granat - omega 3
    * Jogurt pitny liczi - limonka - omega 3

Jogurty produkowane są z najwyższej jakości mleka, wzbogacone wyselekcjonowanymi szczepami bakterii mlekowych o udowodnionym działaniu prozdrowotnym (probiotykami: LA 5, BB 12) z dodatkiem Omega 3.

 Probiotyki ( z greckiego „pro-bios”- dla życia ) wykazują działanie prozdrowotne, wpływając korzystnie na skład i funkcje naszej jelitowej mikroflory, mogą pełnić w organizmie człowieka wiele różnorakich funkcji, między innymi: ograniczają rozwój patogenów bakteryjnych i wirusowych dzięki zdolności utrzymania kwaśnej mikroflory w jelicie oraz wpływają na lepsze wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Łagodzą objawy nietolerancji laktozy. Polepszają przemianę materii. Zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Produkują witaminy z grupy B. Korzystnie wpływają na układ naczyniowo- krwionośny. Wspomagają leczenie wrzodów żołądka. Stymulują układ odpornościowy.

Z szeregu wymienionych, cennych właściwości  jakie mają pałeczki kwasu mlekowego wynikają wskazania do ich stosowania. Zalecane szczególnie po kuracji antybiotykowej.

Badania naukowe na temat udziału  kwasów Omega 3 w diecie człowieka dowodzą, że  przyczyniają się one do ochrony układu naczyniowo – sercowego, obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom cholesterolu dobrego HDL. Normalizują ciśnienie tętnicze. Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i immunologicznego.  

Unikalne walory zdrowotne jogurtów związane z wysoką wartością odżywczą decydują o tym, że są cennym składnikiem naszej diety. Są źródłem białka, węglowodanów i tłuszczu, a także wapnia. Wzbogacone wsadem owocowym dobrej jakości mogą być również źródłem błonnika i witaminy C pochodzącej z owoców.

 Warunkiem dobrych efektów żywieniowych i dietetycznych jest regularne spożywanie zalecanej dawki dziennej (jogurt o masie 400 g) dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego, a także dla uzyskania efektów profilaktycznych.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę