Zawartość białka w mleku jest cechą w znacznym stopniu uzależnioną od czynników genetycznych, a większość z przeprowadzonych badań wskazuje, że poziom białka w dawce pokarmowej nie ma istotnego wpływu na zawartość białka w mleku.
Pamiętajmy jednak, że zwiększona zawartość białka w białym surowcu nie zawsze
musi być powodem do zadowolenia hodowcy. Może świadczyć na przykład o stanie
podklinicznego lub klinicznego zapalenia wymienia. Wzrasta wówczas zawartość
albuminy i globulin w mleku, nie zmienia się natomiast poziom kazeiny. Jednak
pomimo znaczącego wpływu genetyki istnieje możliwość zwiększenia zawartości
białka w mleku poprzez żywienie krów. Największy wpływ na zawartość białka w
mleku ma pobranie energii, a nie jak mogłoby się wydawać pobranie białka.
Niedobór energii w dawce pokarmowej powoduje szybkie zmniejszenie zawartości
białka nawet do 0,3 jednostki procentowej. W takiej sytuacji najlepszym sposobem
na poprawę jest zwiększenie ilości energii pobranej z paszą. Jak to uzyskać?
Poprzez zwiększenie spożycia energetycznych pasz treściwych. Zwiększenie udziału
kiszonki z kukurydzy w dawce pokarmowej lub poprawę wartości energetycznej pasz
objętościowych.
Pobranie energii powyżej zapotrzebowania krowy ma już
niewielki wpływ na zawartość i wydajność białka.
Tak więc dodatek pasz
treściwych do dawki zbilansowanej energetycznie w bardzo małym stopniu zwiększa
zawartość białka.