OSM Piątnica pomyślnie zakończyła audyt wdrażający kolejny element Zintegrowanego Systemu Zarządzania. Jest to system środowiskowy zgodny z normą ISO 14001. Audyt, przeprowadzany przez niemiecką firmę Germanischer Lloyd Certification GmbH z Hamburga, ma na celu wyróżnienie OSM Piątnicy już trzecim po systemie jakości ISO 9001 oraz HACCP certyfikatem.
II. mleczarnia w Polsce i I. na Podlasiu
Certyfikaty jakości stają się coraz ważniejszym elementem funkcjonowania przedsiębiorstwa na rynku. Jest to uwarunkowane zarówno zwiększającymi się normami prawnymi, jak również wymogami konsumentów. Klient oczekuje nie tylko doskonałej jakości produktu zapewnianej m.in. przez normę ISO 9001 czy system kontroli punktów krytycznych HACCP. Oczekuje również, że produkt ten zostanie wyprodukowany w sposób przyjazny środowisku. W ten właśnie sposób wytwarza swoje produkty OSM Piątnica, która jako druga mleczarnia w Polsce i pierwsza na Podlasiu zakończyła pozytywnie audyt certyfikujący.
Certyfikat zarządzania środowiskiem
Firma, która posiada certyfikat ISO 14001 postrzegana jest jako chroniąca środowisko naturalne, dążąca do ciągłej eliminacji aspektów środowiskowych, negatywnie oddziałujących na środowisko. „Wprowadzając ISO 14001 chcemy osiągnąć poziom, na którym będziemy produkować wyroby przy minimalnym wykorzystaniu zasobów naturalnych, energii i wody, zachowując jakość na dotychczasowym poziomie czy też ją podnosząc” – powiedział Wiesław Zawadzki, Koordynator Zintegrowanego Systemu Zarządzania OSM Piątnicy.
Dla OSM Piątnicy kolejny system zarządzania jakością to również zwiększenie konkurencyjności mleczarni na rynku. „Norma 14001 jest znaczącym argumentem dla naszych zachodnich partnerów handlowych. Zwiększając produkcję przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów produkcji, dzięki zastosowaniu proekologicznych rozwiązań technologicznych, zwiększamy nasz zysk.” – dodał Zbigniew Kalinowski, Prezes Zarządu OSM Piątnicy.
SYSTEM ZARZĄDZANIA ŚRODKOWISKIEM ISO 14001
OSM Piątnica uczestniczy w projekcie Zarządzania Środowiskiem w Przemyśle Spożywczym w Polsce, który powstał z inicjatywy Business and Housing Agency – Agencji Ministerstwa Gospodarki Królestwa Danii realizowany przez firmę konsultingową Carl Bro as z Danii i Stowarzyszenie „Polski Ruch Czystszej Produkcji” z Katowic. Ma on na celu doskonalenie polskich zakładów przemysłu spożywczego dla poprawy ich konkurencyjności, jako potencjalnych partnerów i poddostawców dla zachodnioeuropejskich przedsiębiorstw.
Zarządzanie środowiskiem będące częścią całego systemu zarządzania
przedsiębiorstwem, umożliwia zakładowi ciągłe doskonalenie efektów jego
działalności środowiskowej oraz zarządzanie ryzykiem związanym z zagadnieniami
środowiskowymi. Część systemu zarządzania środowiskiem stanową także zagadnienia
związane ze zdrowiem
i bezpieczeństwem pracowników.
Korzyści z wprowadzenia ISO 14001:
Certyfikacja systemu z wymaganiami ISO 14001 jest traktowana w UE jako krok
do rejestracji w systemie EMAS, zaliczanym do najważniejszych instrumentów
realizacji polityki ekologicznej.