Już od 2013 roku w mediach słychać o rozmowach i planach obu firm. Obecnie wiadomo, że dwie grupy ekspertów z obu firm skonstruowały wspólną wizję działania. Wiadomo, że Eurial i Agrial będą łączyć się w dwóch etapach. Mówi o tym porozumienie podpisane przez obie firmy.
Jesienią 2015 roku aktywności handlowe i przemysłowe będą przeniesione do Euriala. Później obie firmy będą prowadzić konsultacje z organami i udziałowcami obu firm, aby w czerwcu 2016 roku dokonać połączenia pod warunkiem zgody urzędu antymonopolowego.
Nowa firma będzie działać w regionie Dolnej Normandii, Loary, Brittany, Poitou-Charentes, Centrum I regionu Rhone-Alps.
W przyszłości firma będzie działać wokół sześciu obszarów biznesowych:
• produkty kozie – marka Soignon (należąca do Eurial)
• produkty ultra świeże – wiodąca marka Senagral (należąca do Agrial)
• Dodatki serowe – głównie mozzarella (wiodąca pozycja Eurial)
• Mleko UHT
• Półprodukty suche
• Masło – zwłaszcza Grand Fermage oraz śmietana
Nowa firma będzie skupować 2,7 mld litrów rocznie, w tym 55 mln litrów mleka organicznego. Łączne obroty mają sięgać 2,3 mld euro rocznie. Łączna lista dostawców mleka wyniesie 6 450. Liczba pracowników 4 tys. i 22 zakłady produkcyjne.
Eurial postał ponad 20 lat temu z połączenia pięciu spółdzielni mleczarskich: UCAL, Colarena Presqu\'île, Poitouraine, Pays de Gâtine i Valcrest. Osiąga 1 mld euro obrotów, z czego 29% generowane jest zagranicą. Ma 16 zakładów (13 z nich jest we Francji).
Agrial powstał w 2000 roku i jako spółdzielnia działa w obszarze rolnictwa i przetwórstwa. Jego główne obszary działalności to warzywa (marki Florette, Priméale i Créaline), napoje i soki (marki Loïc Raison, Ecusson i Danao), mięso, drób oraz świeże produkty mleczarskie i dodatki pochodzenia mlecznego. Łączny przychód to 4,2 mld euro (dział mleczarski 1,35 mld euro). Skup: 1,73 mld litrów, 3 900 dostawców, z czego 2 900 to członkowie spółdzielni. Agrial posiada sześć zakładów przetwarzających mleko.
7289647
1