OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Finlandia: Szwecja i Rosja głównymi partnerami handlowymi

1 czerwca 2015
Najistotniejszymi kategoriami produktowymi w fińskim eksporcie artykułami spożywczymi jest alkohol, ale tuż za nim sery, masło i inne tłuszcze do smarowania, dalej inne produkty mleczarskie i mleko w proszku. Mniej istotne są owies, czekolada i wieprzowina.

Do Szwecji eksportuje się 20,6% całego wywozu żywności, podczas gdy do Rosji było to 21,4%. Z tego punktu widzenia widać jak bolesne musiało być dla fińskiego eksportu żywności zamknięcie rynku rosyjskiego. Trzecim rynkiem zbytu jest Estonia: 9,8%, dalej Niemcy 4,4%, USA 3,3%, Holandia: 3,1%, Dania 3,1%. Mniejszymi odbiorcami jest Norwegia 2,9% oraz Polska 2,7%.

W 2013 roku Finowie wyeksportowali 45,7 tys. ton serów o wartości 164,6 mln euro, 24,1 tys. ton smarowideł o wartości 110 mln euro (tylko z tłuszczu mlecznego).


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę