Finlandia: Szwecja i Rosja głównymi partnerami handlowymi
1 czerwca 2015
Najistotniejszymi kategoriami produktowymi w fińskim eksporcie artykułami spożywczymi jest alkohol, ale tuż za nim sery, masło i inne tłuszcze do smarowania, dalej inne produkty mleczarskie i mleko w proszku. Mniej istotne są owies, czekolada i wieprzowina.
Do Szwecji eksportuje się 20,6% całego wywozu żywności, podczas gdy do Rosji było to 21,4%. Z tego punktu widzenia widać jak bolesne musiało być dla fińskiego eksportu żywności zamknięcie rynku rosyjskiego. Trzecim rynkiem zbytu jest Estonia: 9,8%, dalej Niemcy 4,4%, USA 3,3%, Holandia: 3,1%, Dania 3,1%. Mniejszymi odbiorcami jest Norwegia 2,9% oraz Polska 2,7%.
W 2013 roku Finowie wyeksportowali 45,7 tys. ton serów o wartości 164,6 mln euro, 24,1 tys. ton smarowideł o wartości 110 mln euro (tylko z tłuszczu mlecznego).