Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Fakty i mity o mleku

3 grudnia 2015
„Fakty i mity o mleku” to cykl konferencji organizowanych od kilku lat przez Polską Izbę Mleka. Na 2014 rok zaplanowane zostały dwa spotkania, z których pierwsze odbyło się 2 kwietnia w Białymstoku. Poświęcone było oczywiście roli mleka i jego przetworów, jak również konsekwencjom ich braku w codziennej diecie dzieci i młodzieży.

     


Rozmawiano o tym, że pomimo dość wysokiej świadomości konsumentów o roli mleka i jego przetworów, zapominamy o nim w układaniu naszego codziennego jadłospisu, choć stanowi jeden z ważniejszych elementów piramidy żywieniowej. Mleko jest przecież najcenniejszym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, białka i wielu witamin. Dzięki niemu jest również możliwy prawidłowy rozwój i wzrost organizmu.
W tegorocznej debacie ekspertami byli lekarze na co dzień pracujący w Klinice Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Prof. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska – Jastrzębska, w trakcie swojego wykładu zwróciła uwagę na to, jak ogromną rolę odgrywa prawidłowe żywienie, będące głównym czynnikiem środowiskowym wpływającym zarówno na stan zdrowia, jak również procesy rozwojowe dzieci i młodzieży. Profesor Jastrzębska wskazała jednoznacznie, w okresie niemowlęcym i dziecięcym występują jedynie zaburzenia karmienia, natomiast u dzieci starszych i młodzieży możemy mówić o zaburzeniach odżywiania.
Skutkiem nieprawidłowości w codziennym odżywianiu, w którym bardzo często brakuje mleka oraz jego przetworów, jak również innych produktów będących podstawą racjonalnego żywienia, są wg oceny prof. Piotrowskiej – Jastrzęskiej: niedożywienie, nadwaga, jak również coraz bardziej niepokojące zjawisko, zwłaszcza wśród dzieci i młodzieży - otyłość.
Ważnym elementem, który pomoże zachować równowagę organizmu i nie pozwoli na pojawienie się niepokojących objawów, a w konsekwencji zaburzeń jego funkcjonowania, jest odpowiednio zbilansowana dieta. Nie może w niej zabraknąć mleka i jego przetworów, obok innych równie wartościowych składników naszej codziennej diety.
Kolejny ekspert Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, dr n. med. Irena Białokoz -  Kalinowska poruszyła natomiast tematykę wpływu mass mediów na aktualne wybory konsumenckie w zakresie odżywiania i tego, w jaki sposób powinniśmy weryfikować skierowane do nas informacje. Zwróciła uwagę na wiele aspektów, które mają wpływ na to, iż często wybieramy te produkty, które niejednokrotnie nie powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie.
Kontynuację tematu nieprawidłowości odżywiania podjęła również Dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka, Agnieszka Maliszewska. Podkreśliła, że w Polsce ciągle spożywamy zbyt mało mleka i produktów mleczarskich. Mimo, iż spożycie z roku na rok wzrasta i w ubiegłym roku osiągnęło poziom ok. 197 l/mieszkańca, wciąż jesteśmy daleko za pozostałymi krajami Unii Europejskiej. W celu zwiększenia spożycia mleka wśród naszych rodaków, Polska Izba Mleka nie ustaje w ciągłej promocji i organizacji przedsięwzięć mających na celu edukację zarówno dzieci, młodzieży, jak również dorosłych w temacie mleka.
Konferencja „Fakty i mity o mleku”, która odbyła się w Białymstoku 2 kwietnia 2014 roku. Sfinansowana została z Funduszu Promocji Mleka.

POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę