Eksport produktów mleczarskich w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy br. wzrósł o blisko 58 proc., a dochody z eksportu były o ponad 68 proc. większe niż w analogicznym okresie 2003 r. – wynika z danych Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich.
Eksperci z branży mleczarskiej dobrze oceniają ten rok. Wzrósł skup mleka. Według szacunków wyniesie on w 2004 roku 7,7–7,8 mln litrów wobec 7,2 mln litrów w ubiegłym roku. Wyższa jest także produkcja artykułów mleczarskich. W pierwszych trzech kwartałach tego roku najbardziej wzrosła produkcja serów dojrzewających – o 13 proc. – i wyniosła 166 tys. ton. W całym 2004 r. wyprodukowanych zostanie 220 tys. ton serów. W tym samym okresie o mniej więcej 10 proc. wzrosła produkcja mleka i o ponad 8 proc. produkcja masła. Według prognoz Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich w 2004 r. wyprodukowane zostanie 1980 mln litrów mleka i 180 tys. ton masła.
Od stycznia do końca sierpnia braża mleczarska wyeksportowała ok. 235 tys. ton produktów mleczarskich o wartości ok. 334 mln euro. Według szacunków specjalistów do końca tego roku wzrośnie eksport wszystkich produktów mleczarskich. Zdaniem Waldemara Brosia, wiceprezesa Krajowego Związku Sółdzielni Mleczarskich, w całym roku 2004 eksport mleka w proszku wyniesie 110–115 tys. ton, jogurtów – 35 tys. ton, serwatki (w proszku) – 45 tys. ton, masła – 25–28 tys. ton, serów i twarogów do ok. 70 tys. ton.
– Aby odnieść sukces na zagranicznych rynkach, trzeba być konkurencyjnym cenowo, mieć dobry jakościowo produkt oraz podkreślać jego naturalność – mówi Waldemar Broś.
Ważnym partnerem polskiej branży mleczarskiej jest Rosja. Na ten rynek trafia ok. 14 proc. całego mleczarskiego eksportu. Rosja kupuje od nas głównie sery, jogurty i serwatkę w proszku.
Zakończyły się rosyjskie inspekcje weterynaryjne. Spółdzielnie mleczarskie dobrze przygotowały się do tych kontroli. O wymogach rosyjskich służb weterynaryjnych mleczarnie zostały powiadomione dwa miesiące wcześniej. Skontrolowano 73 zakłady mleczarskie.
Wyniki tych kontroli będą znane pod koniec listopada. W ramach
spółdzielczości mleczarskiej funkcjonuje 28 eksporterów. – Byłoby dobrze,
gdyby wszyscy uzyskali uprawnienia eksportowe – powiedział Waldemar
Broś.
Mleczarstwo jest jednym z największych działów przemysłu
spożywczego. Udział tego sektora w sprzedaży przemysłu spożywczego sięga 17
proc. Branża jest silnie rozdrobniona, działa w niej około 400
przedsiębiorstw.