Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dwadzieścia milionów w mleko

26 listopada 2003

Ostrołęcka mleczarnia rozpoczęła budowę wielkiego, nowoczesnego zakładu produkcyjnego, za ok. 20 mln zł. Dzięki temu OSM ma zamiar zwiększyć produkcję, skup mleka oraz w dalszej kolejności zatrudnienie.

Nowy zakład OSM, w którym produkowane jest mleko w proszku, wdrożył już system HACCAP. Trafia ono zarówno na rynki Unii Europejskiej jak i całego świata. Do norm unijnych pozostało tylko dostosować starszą część produkcyjną spółdzielni. Mleczarnia powinna im sprostać do 1 maja 2005 roku. Okazało się jednak, że bardziej opłaca się wybudować od podstaw nowy zakład produkcyjny, niż modernizować stary.

Żegnaj stare... 
Inwestycja ta była niezbędna – mówi Tadeusz Nadrowski, prezes OSM. – Obecnie nasze dwa zakłady oddalone są od siebie o 800 metrów. Dwa zakłady to dwa ośrodki kosztowne. Stary budynek powstał w latach pięćdziesiątych. Nie jest przystosowany do obecnych wymagań. Są kłopoty z pomieszczeniami, ciągami technologicznymi, magazynami. Wraz z budową nowego zakładu pozbywamy się wszelkich tych niedogodności. 

Hala produkcyjna powstaje przy proszkowni mleka. Będzie ona w pełni nowoczesna, spełniająca wszelkie wymagania Unii Europejskiej. Po oddaniu nowego zakładu wymieniony też zostanie park maszynowy. 
Budowa finansowana jest w części ze środków własnych firmy oraz kredytu. OSM będzie też wspomagać inwestycje środkami z programu SAPARD. Spółdzielnia ma szanse uzyskać 50 proc. zwrotu poniesionych kosztów. Inwestycja szacowana jest na ponad 20 mln zł. 

Nowy zakład będzie miał powierzchnię 5,7 tys. mkw. Obecnie trwa zalewanie fundamentów. Jeśli warunki atmosferyczne pozwolą, także zimą będą kontynuowane prace. W przyszłym roku nowy obiekt zostanie oddany od użytku. 
W nowym zakładzie firma będzie produkować masło, jeden z czołowych i najbardziej uznanych w kraju produktów OSM. Będą tam także produkowane twarogi i śmietana. 

Zwiększanie produkcji
Prezes Nadrowski nie chce snuć spekulacji, czy wraz z oddaniem nowego zakładu będzie można zwiększyć zatrudnienie w firmie. 

Na razie chcemy utrzymać te miejsca pracy, które mamy obecnie – mówi Tadeusz Nadrowski. – Nowy zakład jednak jest zaplanowany na większe zdolności przerobowe. W przyszłym roku planujemy o 15 proc. zwiększyć skup mleka. 
Obecnie w OSM pracuje około 550 osób, a spółdzielnia zrzesza około 3,5 tysiąca dostawców. Większy skup mleka, oznacza dodatkowe zyski dla rolników. 

O tym, że produkty OSM doceniane są w w całym kraju, świadczą liczne nagrody, które spółdzielnia coraz częściej otrzymuje. W ubiegłym tygodniu pisaliśmy o II miejscu w kategorii największych eksporterów na targach Mleko-Expo. 

Ach ten serek!
W poniedziałek prezes Nadrowski wrócił z Warszawskich Targów Spożywczych EURO-FOOD z kolejną nagrodą. Tym razem doceniono nowy produkt spółdzielni - serek śmietankowy. Dopiero niedawno firma wdrożyła go do produkcji, przy użyciu metody ultrafiltracji, która pozwala na uzyskanie wyższych walorów smakowych oraz zachowanie wartości odżywczych. Serek produkowany jest w trzech smakach: paprykowy, śmietankowy i ze szczypiorkiem. 
Stoisko w formie chaty kurpiowskiej cieszyło się dużym zainteresowaniem odwiedzających targi. 
Zajrzeli do nas wszyscy współpracujący z nami hurtownicy – mówi prezes Nadrowski. – Nawiązaliśmy też nowe kontakty. To wszystko musi zaprocentować już w najbliższej przyszłości.


POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę