Ostrołęcka mleczarnia rozpoczęła budowę wielkiego, nowoczesnego zakładu produkcyjnego, za ok. 20 mln zł. Dzięki temu OSM ma zamiar zwiększyć produkcję, skup mleka oraz w dalszej kolejności zatrudnienie.
Nowy zakład OSM, w którym produkowane jest mleko w proszku, wdrożył już system HACCAP. Trafia ono zarówno na rynki Unii Europejskiej jak i całego świata. Do norm unijnych pozostało tylko dostosować starszą część produkcyjną spółdzielni. Mleczarnia powinna im sprostać do 1 maja 2005 roku. Okazało się jednak, że bardziej opłaca się wybudować od podstaw nowy zakład produkcyjny, niż modernizować stary.
Żegnaj stare...
Inwestycja ta była niezbędna – mówi
Tadeusz Nadrowski, prezes OSM. – Obecnie nasze dwa zakłady oddalone są od
siebie o 800 metrów. Dwa zakłady to dwa ośrodki kosztowne. Stary budynek powstał
w latach pięćdziesiątych. Nie jest przystosowany do obecnych wymagań. Są kłopoty
z pomieszczeniami, ciągami technologicznymi, magazynami. Wraz z budową nowego
zakładu pozbywamy się wszelkich tych niedogodności.
Hala produkcyjna powstaje przy proszkowni mleka. Będzie ona w pełni
nowoczesna, spełniająca wszelkie wymagania Unii Europejskiej. Po oddaniu nowego
zakładu wymieniony też zostanie park maszynowy.
Budowa finansowana jest
w części ze środków własnych firmy oraz kredytu. OSM będzie też wspomagać
inwestycje środkami z programu SAPARD. Spółdzielnia ma szanse uzyskać 50 proc.
zwrotu poniesionych kosztów. Inwestycja szacowana jest na ponad 20 mln
zł.
Nowy zakład będzie miał powierzchnię 5,7 tys. mkw. Obecnie trwa zalewanie
fundamentów. Jeśli warunki atmosferyczne pozwolą, także zimą będą kontynuowane
prace. W przyszłym roku nowy obiekt zostanie oddany od użytku.
W nowym
zakładzie firma będzie produkować masło, jeden z czołowych i najbardziej
uznanych w kraju produktów OSM. Będą tam także produkowane twarogi i
śmietana.
Zwiększanie produkcji
Prezes Nadrowski nie chce snuć spekulacji,
czy wraz z oddaniem nowego zakładu będzie można zwiększyć zatrudnienie w
firmie.
Na razie chcemy utrzymać te miejsca pracy, które mamy obecnie – mówi
Tadeusz Nadrowski. – Nowy zakład jednak jest zaplanowany na większe zdolności
przerobowe. W przyszłym roku planujemy o 15 proc. zwiększyć skup
mleka.
Obecnie w OSM pracuje około 550 osób, a spółdzielnia zrzesza
około 3,5 tysiąca dostawców. Większy skup mleka, oznacza dodatkowe zyski dla
rolników.
O tym, że produkty OSM doceniane są w w całym kraju, świadczą liczne nagrody, które spółdzielnia coraz częściej otrzymuje. W ubiegłym tygodniu pisaliśmy o II miejscu w kategorii największych eksporterów na targach Mleko-Expo.
Ach ten serek!
W poniedziałek prezes Nadrowski wrócił z
Warszawskich Targów Spożywczych EURO-FOOD z kolejną nagrodą. Tym razem doceniono
nowy produkt spółdzielni - serek śmietankowy. Dopiero niedawno firma wdrożyła go
do produkcji, przy użyciu metody ultrafiltracji, która pozwala na uzyskanie
wyższych walorów smakowych oraz zachowanie wartości odżywczych. Serek
produkowany jest w trzech smakach: paprykowy, śmietankowy i ze
szczypiorkiem.
Stoisko w formie chaty kurpiowskiej cieszyło się dużym
zainteresowaniem odwiedzających targi.
Zajrzeli do nas wszyscy
współpracujący z nami hurtownicy – mówi prezes Nadrowski. – Nawiązaliśmy
też nowe kontakty. To wszystko musi zaprocentować już w najbliższej
przyszłości.