Trwa nieprzerwanie modernizacja bazy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Miechowie i oddziału produkcyjnego OSM w Charsznicy, której celem jest dostosowanie zakładu do wymogów i norm sanitarno-weterynaryjnych Unii Europejskiej. Trzeci etap dostosowywania ma być zakończony w połowie 2006 roku. Ale rozpoczęto od pierwszego etapu już na początku 2002 roku...
- Zmodernizowaliśmy wtedy dział galanterii mlecznej wyposażając go w wentylację z klimatyzacją - wyliczanie tego, co do tej pory wykonano rozpoczął prezes OSM w Miechowie Leszek Nitwinko. - Wyposażono pomieszczenia socjalne i produkcyjne w umywalki bezdotykowe i szafki ubraniowe. Dobudowany został magazyn opakowań, wyposażono solownię serów twardych w kontenerowy system solenia (z urządzeniami do filtracji solanki). Dodatkowo wyposażono dojrzewalnię serów w wentylację z klimatyzacją i regały, dobudowano centralną stację mycia (CIP) wyposażając ją w procesory do wytwarzania piany, instalację kwasoodporną i urządzenia do odzysku sody. Ten etap zakończyła modernizacja pomieszczeń pralni i suszarni - kontynuował prezes.
Wartość wykonanych prac inwestycyjnych w ramach pierwszej edycji funduszu SAPARD zamknęła się kwotą 1,2 mln zł, z czego miechowski zakład już otrzymał z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zwrot 600 tys. zł (50 procent kosztów kwalifikowanych inwestycji.)
Drugi etap spełniania wymogów UE rozpoczął się w styczniu 2004 roku...
- ...i zakończy w lipcu tego roku. Tu prawie jeden milion złotych wydamy na zakup linii do pasteryzacji mleka i śmietany. Dodatkowo zakupimy kocioł serowarski do produkcji serów dojrzewających. Tu także stosowna umowa jest podpisana, będzie zwrot poniesionych kosztów w wysokości 50 procent. Pieniądze powinny wpłynąć na nasze konto w drugim półroczu 2004 roku - dodaje prezes Nitwinko.
Już złożono stosowny wniosek na III etap dostosowywania i modernizacji największego, produkcyjnego zakładu na Miechowszczyźnie. Wizytacja terenowa wypadła pomyślnie, aktualnie OSM czeka na podpisanie umowy z ARiMR. Zaplanowano dobudowę pomieszczeń magazynowych w Miechowie i Charsznicy, modernizację działu rozlewni mleka i zakup linii do rozlewu mleka, unowocześnienie działu jogurtowni, pomieszczeń magazynowych, wydzielenie linii produkcyjnych, wymianę posadzek na przemysłowe i dobudowę kotłowni gazowej w zakładzie w Miechowie. Koszt trzeciego etapu to ok. 2,5 mln zł. Inwestycja zaplanowana do oddania do lipca 2006 roku rozpocznie się w drugim kwartale 2004 roku.