nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 1,05 | 0,43 | 0,70 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,93 | 1,54 | 1,69 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,60 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,59 | 0,47 | 0,53 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,81 | 0,94 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,90 | 1,14 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,31 | 6,20 | 9,03 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,70 | 6,96 | 8,51 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,44 | 1,23 | 1,34 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,85 | 1,06 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,34 | 0,87 | 1,12 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,59 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 6,80 | 8,11 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,95 | 9,00 | 11,76 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 16,02 | 10,48 | 14,06 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 9,00 | 12,04 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,51 | 9,74 | 11,35 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,83 | 0,96 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,70 | 0,92 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,74 | 1,11 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,39 | 0,90 | 1,18 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,67 | 0,99 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 1,03 | 1,10 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł., folia 1/2 l | zł /opak | 1,68 | 1,23 | 1,50 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 7,49 | 6,21 | 6,80 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,17 | 6,63 | 6,90 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,50 | 5,89 | 7,03 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 89 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 1 956,4 | 23 |
mleko w proszku (>100 ton) | 7 319,7 | 18 |
sery twarde (>50 ton) | 4 671,0 | 19 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. Wzrost zapasów w porównaniu do tygodnia poprzedniego dotyczył masła o 118,0 ton, tj. 6,4%. Zanotowano spadek zapasów mleka w proszku o 51,2 ton, tj. 0,7% i serów twardych o 2 438,7 ton, tj. 34,3%.
Źródło: GISiPAR - informacja nr 26