nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,68 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,86 | 1,50 | 1,65 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,82 | 1,53 | 1,69 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,59 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,56 | 1,07 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 13,38 | 6,20 | 9,19 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 11,00 | 7,97 | 8,54 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,29 | 1,23 | 1,26 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,09 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,62 | 0,90 | 1,16 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 1,34 | 1,67 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 10,27 | 7,50 | 8,44 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 13,68 | 7,38 | 11,30 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 13,91 | 12,98 | 13,61 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 9,00 | 11,70 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 13,00 | 11,00 | 11,85 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,87 | 0,94 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,72 | 0,97 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,35 | 0,86 | 1,10 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,27 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,68 | 0,99 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,96 | 1,05 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,65 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 8,35 | 5,60 | 6,73 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,20 | 6,85 | 7,05 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,39 | 5,67 | 7,04 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 81 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 1 560,6 | 17 |
mleko w proszku (>100 ton) | 4 775,9 | 11 |
sery twarde (>50 ton) | 5 967,2 | 14 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano wzrost zapasów: masła – o 161,4 ton, tj. 11,5%, serów twardych – o 29,8 ton, tj. 0,5%. Na przestrzeni tygodnia zapasy mleka w proszku spadły – o 196,7 ton, tj. 4,0%.
Źródło: GISiPAR – informacja nr 38