nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,69 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,93 | 1,50 | 1,71 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 1,53 | 1,71 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,72 | 0,90 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,90 | 1,12 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 13,38 | 6,20 | 9,48 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 9,47 | 7,70 | 8,44 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,29 | 1,04 | 1,19 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,43 | 0,90 | 1,16 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,59 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 9,63 | 7,30 | 8,30 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 9,00 | 11,85 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 13,91 | 10,86 | 13,15 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 9,00 | 11,83 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 13,00 | 11,36 | 12,19 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,87 | 0,95 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,70 | 0,95 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,35 | 0,86 | 1,15 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,27 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,68 | 0,98 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,93 | 1,02 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,23 | 1,20 | 1,22 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 8,35 | 6,09 | 6,88 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,31 | 6,85 | 7,05 |
twaróg półtłusty konfekcjonowany | zł /kg | 7,21 | 6,59 | 6,81 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,60 | 6,26 | 7,11 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 90 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 1 390,2 | 24 |
mleko w proszku (>100 ton) | 7 308,3 | 18 |
sery twarde (>50 ton) | 5 699,7 | 18 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10, 100 i 50 ton. W analizowanym tygodniu zanotowano spadek zapasów masła o 38,9 ton, tj. 2,7%. Na przestrzeni tygodnia zanotowano wzrost zapasów: mleka w proszku – o 696,5 ton, tj. 10,5% i serów twardych – o 1 521,8 ton, tj. 36,4%.
Źródło: GISiPAR - informacja nr 41