nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,69 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,87 | 1,42 | 1,67 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,62 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,06 | 0,67 | 0,93 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,90 | 1,13 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,31 | 6,20 | 9,00 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,70 | 6,07 | 7,91 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,41 | 1,23 | 1,31 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,43 | 0,89 | 1,13 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,52 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 10,49 | 6,50 | 8,55 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,45 | 10,00 | 11,72 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 14,98 | 11,13 | 13,45 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,00 | 11,93 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,51 | 10,81 | 11,88 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,85 | 0,94 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,72 | 0,95 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,86 | 1,15 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,72 | 1,20 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,23 | 0,67 | 0,99 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,22 | 0,97 | 1,07 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,65 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 8,35 | 6,31 | 6,86 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,20 | 6,85 | 7,05 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 9,28 | 5,89 | 7,07 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 94 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 1 270,7 | 24 |
mleko w proszku (>100 ton) | 8 542,8 | 18 |
sery twarde (>50 ton) | 4 070,8 | 18 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10,100 i 50 ton. Spadek zapasów w
porównaniu do tygodnia poprzedniego dotyczył masła o 959,0 ton, tj. 43,0% i
serów twardych o 870,4 ton, tj. 17,6%. Zanotowano natomiast wzrost zapasów
mleka w proszku o 1 509,5 ton, tj. 17,6%.
Ceny niektórych artykułów mleczarskich uległy obniżeniu w porównaniu do
tygodnia poprzedniego, tj. masła w blokach – o 0,1%, odtłuszczonego
mleka w proszku w workach – o 1,2%, sera dojrzewającego Gouda – o
0,7%.