nazwa produktu | jedn. | cena max. | cena min. | cena śred. |
jogurt owocowy kubek PS 150 g | zł /opak | 0,90 | 0,43 | 0,69 |
jogurt owocowy kubek PS 450 g | zł /opak | 1,87 | 1,42 | 1,68 |
jogurt owocowy kubek PS 500 g | zł /opak | 1,87 | 0,69 | 1,59 |
kefir kubek PS 200 g | zł /opak | 0,74 | 0,47 | 0,60 |
kefir kubek PS 450 g | zł /opak | 1,17 | 0,90 | 1,03 |
kefir kubek PS 500 g | zł /opak | 1,56 | 0,90 | 1,11 |
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. | zł /kg | 12,31 | 6,20 | 8,91 |
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg | zł /kg | 10,70 | 6,07 | 7,92 |
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml | zł /opak | 1,41 | 1,23 | 1,31 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,24 | 0,96 | 1,10 |
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr | zł /litr | 1,43 | 0,89 | 1,14 |
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr | zł /litr | 1,95 | 0,93 | 1,59 |
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg | zł /kg | 13,10 | 6,50 | 8,68 |
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. | zł /kg | 14,45 | 10,00 | 12,00 |
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. | zł /kg | 16,94 | 11,23 | 14,06 |
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. | zł /kg | 15,69 | 10,00 | 12,01 |
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. | zł /kg | 12,51 | 10,28 | 11,52 |
serek topiony kremowy kostka 100 g | zł /opak | 1,11 | 0,85 | 0,95 |
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g | zł /opak | 1,18 | 0,69 | 0,92 |
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g | zł /opak | 1,41 | 0,99 | 1,16 |
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g | zł /opak | 1,50 | 0,90 | 1,26 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g | zł /opak | 1,26 | 0,70 | 1,01 |
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g | zł /opak | 1,23 | 0,97 | 1,10 |
twarożek ziarnisty 200 g | zł /opak | 1,64 | 1,20 | 1,36 |
twaróg półtłusty formowany | zł /kg | 8,35 | 6,31 | 6,82 |
twaróg półtłusty klinek | zł /kg | 7,38 | 6,85 | 7,14 |
twaróg półtłusty krajanka | zł /kg | 8,43 | 5,00 | 7,06 |
W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 92 zakładów.
nazwa produktu | ilość (tony) | liczba przedsiębiorstw |
masło (>10 ton) | 2 229,7 | 29 |
mleko w proszku (>100 ton) | 7 033,3 | 18 |
sery twarde (>50 ton) | 4 941,2 | 16 |
Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i
serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10,100 i 50 ton. Wzrost zapasów na
przestrzeni tygodnia dotyczył masła o 93,1 ton, tj. 4,4%, mleka w proszku o
918,7 ton, tj. 15,0% i serów twardych o 1,9 ton, tj. 0,04%.
Ceny niektórych artykułów mleczarskich wzrosły w porównaniu do ubiegłego
tygodnia, tj. masło ekstra konfekcjonowane – o 0,9%, masło w blokach
– o 4,2%, mleko w proszku odtłuszczone w workach – 0,06%.
Mimo dużego poziomu zapasów mleka w proszku, szczególnie w kilku dużych spółdzielniach
– z zagospodarowaniem nie ma problemu. Zakłady te posiadają duże
magazyny. Ponadto w trudnych sytuacjach rozwiązaniem jest eksport do krajów
"trzeciego świata".