Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny zbytu brutto wybranych artykułów mleczarskich w okresie od 28 V do  VI 2001 r.

19 czerwca 2002
nazwa produktu jedn. cena max. cena min. cena śred.
jogurt owocowy kubek PS 150 g zł /opak  0,90 0,43 0,69
jogurt owocowy kubek PS 450 g zł /opak  1,87 1,42 1,68
jogurt owocowy kubek PS 500 g zł /opak  1,87 0,69 1,59
kefir kubek PS 200 g zł /opak  0,74 0,47 0,60
kefir kubek PS 450 g zł /opak  1,17 0,90 1,03
kefir kubek PS 500 g zł /opak  1,56 0,90 1,11
masło Ekstra konfekcjonowane min. 82% tł. zł /kg  12,31 6,20 8,91
masło Ekstra min. 82% tł. w blokach 25 kg zł /kg  10,70 6,07 7,92
mleko acidofilne naturalne kubek PS 500 ml zł /opak  1,41 1,23 1,31
mleko spożywcze pasteryzowane 2% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,24 0,96 1,10
mleko spożywcze pasteryzowane 2-2,5% tł. w folii 1 litr zł /litr  1,43 0,89 1,14
mleko spożywcze UHT 2-2,5% tł. w kartonie 1 litr zł /litr  1,95 0,93 1,59
mleko w proszku odtłuszczone w workach 25 kg zł /kg  13,10 6,50 8,68
ser dojrzewający Edamski min. 42% tł. zł /kg  14,45 10,00 12,00
ser dojrzewający Ementalski min. 42% tł. zł /kg  16,94 11,23 14,06
ser dojrzewający Gouda min. 42% tł. zł /kg  15,69 10,00 12,01
ser dojrzewający Tylżycki min. 42% tł. zł /kg  12,51 10,28 11,52
serek topiony kremowy kostka 100 g zł /opak  1,11 0,85 0,95
serek twarogowy homogenizowany waniliowy kubek PS 150g zł /opak  1,18 0,69 0,92
serek wiejski granulowany kubek PS 150 g zł /opak  1,41 0,99 1,16
serek wiejski granulowany kubek PS 200 g zł /opak  1,50 0,90 1,26
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 200 g zł /opak  1,26 0,70 1,01
śmietanka spożywcza pasteryzowana 18% tł. kubek PS 250 g zł /opak  1,23 0,97 1,10
twarożek ziarnisty 200 g zł /opak  1,64 1,20 1,36
twaróg półtłusty formowany zł /kg  8,35 6,31 6,82
twaróg półtłusty klinek zł /kg  7,38 6,85 7,14
twaróg półtłusty krajanka zł /kg  8,43 5,00 7,06

W powyższej tabeli prezentowane są wyniki analizy danych uzyskanych z 92 zakładów.

Zapasy artykułów mleczarskich

nazwa produktu ilość (tony) liczba przedsiębiorstw
masło (>10 ton)  2 229,7 29
mleko w proszku (>100 ton)  7 033,3 18
sery twarde (>50 ton)  4 941,2 16

Badanie dotyczyło zakładów, w których zapasy masła, mleka w proszku i serów przekraczały jednostkowo odpowiednio 10,100 i 50 ton. Wzrost zapasów na przestrzeni tygodnia dotyczył masła o 93,1 ton, tj. 4,4%, mleka w proszku o 918,7 ton, tj. 15,0% i serów twardych o 1,9 ton, tj. 0,04%.
Ceny niektórych artykułów mleczarskich wzrosły w porównaniu do ubiegłego tygodnia, tj. masło ekstra konfekcjonowane – o 0,9%, masło w blokach – o 4,2%, mleko w proszku odtłuszczone w workach – 0,06%.
Mimo dużego poziomu zapasów mleka w proszku, szczególnie w kilku dużych spółdzielniach – z zagospodarowaniem nie ma problemu. Zakłady te posiadają duże magazyny. Ponadto w trudnych sytuacjach rozwiązaniem jest eksport do krajów "trzeciego świata".

Źródło: GISiPAR - informacja nr 21

POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę